Η Αγία Φωτεινή είναι ένας Ναός σταυροειδής με κεντρικό τρούλο, αψίδα ημικυκλικής μορφής, μικρό πρόπυλο και αρμονικές και συμμετρικές διαστάσεις. Χτίστηκε περίπου το 1930 ως Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Κορίνθου και της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, σε ακίνητο της Μητροπόλεως.
Ο Ναός χτίστηκε σε αντικατάσταση παλαιοτέρου, που δεν ήταν ακριβώς στην ίδια θέση και ο οποίος φαίνεται ότι είχε υποστεί μη επισκευάσιμες βλάβες από το σεισμό του 1928. Ολόκληρο αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, που ανήκει στη Μητρόπολη Κορίνθου, είναι, μαζί με την Αγία Φωτεινή, το πιο χαρακτηριστικό τμήμα της πόλεως, με ταυτότητα, βυζαντινή αρχιτεκτονική, ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα που συνάδει στη βυζαντινή τεχνοτροπία και με ιστορικές μνήμες, οι οποίες ουσιαστικά συμπυκνώνουν όλη τη νεώτερη ιστορία της Κορίνθου, από της ιδρύσεως της Νέας Κορίνθου το 1858 μέχρι και σήμερα. Αποτελεί, δε, αναφορά για όλους τους Κορίνθιους οι οποίοι περιβάλλουν αυτό το μνημείο με αγάπη και σεβασμό και το θεωρούν δικό τους, κάτι το οποίο εξασφαλίζεται και από τη συνεχή χρήση του μνημείου και την αδιάλειπτη λειτουργία του Ναού χάριν της κοινωνίας της Κορίνθου.
Από το 2015 και μετά, ο Ναός της Αγίας Φωτεινής επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε κυριολεκτικά «εκ βάθρων», καθόσον κατά τη διάρκεια των επισκευαστικών εργασιών διαπιστώθηκε ότι ο Ναός δεν έφερε καν θεμέλια (παρ’ όλα αυτά η Αγία Φωτεινή τον είχε κρατήσει ακλόνητο και τον είχε διαφυλάξει τόσα χρόνια από όλους τούς μετά το 1928 σεισμούς!), κάτι το οποίο συνέβαινε και στο Καμπαναριό. Έτσι, πέραν των άλλων εργασιών, κατασκευάστηκε θεμελίωση τόσο στο Ναό, όσο και στο Καμπαναριό. Μετά την επισκευή και την ανακαίνισή του, ο Ναός της Αγίας Φωτεινής με τον περιβάλλοντα χώρο του, σε συνδυασμό και με το ανακαινισμένο Επισκοπείο, αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο, και αυτό συνιστά ιστορικής σημασίας έργο του νυν Μητροπολίτη Διονυσίου, σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα τοπόσημα μνήμης, αισθητικής, φυσιογνωμίας, πολιτισμού και ταυτότητας της Κορίνθου.
Και είναι μεν Πολιούχος ο Απόστολος Παύλος, Αρχοντάρισσα, όμως, της Κορίνθου είναι η Αγία Φωτεινή!
(Από παλαιό κείμενο του Πέτρου Θ. Θωμαΐδη)
Comments