Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης συχνά χρησιμοποιούνται από τους πολίτες ως κανονικοί σκουπιδοτενεκέδες, μέσα στους οποίους βρίσκει κανείς τα πιο παράταιρα υλικά, φανερώνοντας την έλλειψη ενημέρωσης που διακατέχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η Πράσινη Πόλη στη συνεδρίαση της Λογοδοσίας την 11-11-24, έθεσε ερώτημα στη Δημοτική Αρχή, που αφορά το πρόγραμμα ανακύκλωσης των μπλε κάδων. Ο κος Πρωτοπαπάς ζήτησε ενημέρωση για το ποσοστό επιστροφής δηλαδή το ποσοστό που δεν ανακυκλώνεται και στην συνέχεια το στέλνουμε στην Τρίπολη με το ανάλογο υψηλό κόστος.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας αναφέρει σχετικά:
“Η απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου ήταν αποκαρδιωτική όχι μόνο γιατί ανέφερε ότι το ποσοστό επιστροφής των μπλε κάδων είναι μεταξύ 45 και 50% , ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το επιθυμητό 20 % , αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στη Δημοτική Αρχή κάποιο σχέδιο που μπορεί να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση.
Να επισημάνουμε ότι από τη μελέτη των στοιχείων που μας παρέδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, προκύπτει ότι το 2021 και 2022 το ποσοστό ήταν κοντά στο 38% και εκτοξεύτηκε στο 58% το 2023 και το 2024.
Στην πρότασή μας για υιοθέτηση του προγράμματος του καφέ κάδου για τα βιοαπόβλητα, η απάντηση ήταν ότι ενόψει αλλαγής νομοθεσίας για μπλε και καφέ κάδους ο Δήμος τηρεί στάση αναμονής.
Με έκπληξη ακούσαμε ότι σε συμβάν με πολίτες για παραλαβή ογκωδών ο κ. Αντιδήμαρχος τους πρότεινε την ενοικίαση κάδου, γιατί ο Δήμος δεν παραλαμβάνει μεγάλο όγκο! Αλλά όπως φαίνεται ούτε ο εργολάβος που του έχει ανατεθεί το έργο της αποκομιδής έχει την ανάλογη δυνατότητα.
Η εξυπηρέτηση από το Δήμο Κορινθίων για τα ογκώδη δεν ισχύει στην πράξη!”
Τι δεν ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους
Ας μάθουμε, λοιπόν, ποια πλαστικά ανακυκλώνονται και ποια προϊόντα θεωρούμε ότι ανακυκλώνονται αλλά κάνουμε λάθος.
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μπλε κάδοι αφορούν μόνο συσκευασίες!
- Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, όχι όμως τα σπασμένα γυαλιά.
- Τα κουτιά από πίτσα και οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού που έχουν λάδια και λίπη δεν ανακυκλώνονται. Αν όμως είναι καθαρά, ανακυκλώνονται.
- Οι πλαστικές σακούλες συνήθως ανακυκλώνονται, αλλά όχι οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, οι οποίες αποσυντίθενται.
- Το σύστημα των μπλε κάδων δεν διαχειρίζεται κομμάτια χαρτιού με μέγεθος μικρότερο σελίδας Α4.
- Οι λερωμένες χαρτοπετσέτες δεν ανακυκλώνονται, ενώ μπορεί να αχρηστεύσουν τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.
- Τα προϊόντα από αφρολέξ και φελιζόλ είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και δεν τα ρίχνουμε στους μπλε κάδους.
- Συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, εντομοκτόνα ή άλλα τοξικά υλικά δεν ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπά τους δύσκολα απομακρύνονται.
- Όσοι έχουμε παλιά CD και DVD (για κάποιο λόγο έχω κρατήσει καμιά 200ριά), καλό είναι να γνωρίζουμε ότι λόγω των προσμίξεων που περιέχουν, η άμεση ανακύκλωσή τους δεν είναι δυνατή από το συγκεκριμένο σύστημα. Ωστόσο, κάποιοι δήμοι και ορισμένες εξειδικευμένες εταιρείες ασχολούνται με την ανακύκλωσή τους. Επικοινωνήστε με τον δήμο σας ή αναζητήστε τα σημεία διαλογής των συγκεκριμένων εταιρειών.
- Τα πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα δεν ανακυκλώνονται. Η κατασκευή τους έχει απαγορευτεί πλέον, ωστόσο για κάποιους μήνες ενδέχεται να τα συναντήσετε στην αγορά.
- Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα (όπως οι άσπρες πλαστικές καρέκλες που βρίσκονται παντού) πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων του δήμου.
- Οι περισσότερες κρεμάστρες έχουν συρμάτινα και πλαστικά μέρη και υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των υλικών. Είτε διαχωρίζουμε τα υλικά για επιμέρους ανακύκλωση όπου είναι δυνατόν, είτε τις πετάμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.
- Τα πλαστικά καπάκια ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τα πλαστικά μπουκάλια, γι’ αυτό τα αφαιρούμε από το μπουκάλι και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.
Για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας
Πριν επισκεφτούμε τον μπλε κάδο της γειτονιάς μας, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας μερικές ακόμα πληροφορίες:
- Οι λερωμένες συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών.
- Ρίχνουμε τις συσκευασίες χύμα στον κάδο και όχι δεμένες σε σακούλες, προς διευκόλυνση της διαδικασίας διαλογής και για οικονομία χώρου.
- Τα πολύ μικρά αντικείμενα δεν ανακυκλώνονται.
- Διπλώνουμε/συμπιέζουμε τις ογκώδεις συσκευασίες.
- Ελέγχουμε αν οι συσκευασίες που σκοπεύουμε να πετάξουμε στον μπλε κάδο φέρουν ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.
Comments