Uncategorized

Ημερίδα για νέες τεχνολογίες στην σύγχρονη γεωργία

0

Tο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος σας προσκαλούν στην Ημερίδα “Harvesting Tomorrow: Καλλιεργώντας το Αύριο”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024, στις 15:00, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Η Ημερίδα έχει ως θέμα τη διερεύνηση των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη γεωργία ακριβείας, την αποτελεσματική διαχείριση πόρων και την αξιοποίηση νέων πρακτικών, οι οποίες αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είτε είστε επαγγελματίας αγρότης, είτε νέος επιστήμονας, είτε απλώς ενδιαφέρεστε για το πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή μας, σας περιμένουμε για να πληροφορηθείτε και να συμμετέχετε στον διάλογο για τις νέες προοπτικές του αγροτικού τομέα.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη.

Προγραμματισμένες Δραστηριότητες:

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

§  Χρήση drone για ανίχνευση κοπαδιών προβάτων.

§  Επιδείξεις εξοπλισμού και εφαρμογών γεωργίας ακριβείας.

§  Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη χρήση της πλατφόρμας SodaSense.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δύο σημαντικών ερευνητικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη:

AGRARIAN:

Το ευρωπαϊκό έργο Agrarian του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση της ΕΕ, προτείνει μια ευέλικτη και ασφαλή υποδομή υβριδικής επικοινωνίας που θα ενσωματώνει τεχνολογίες δορυφορικών/επίγειων επικοινωνιών (5G, LTE, κ.λπ.), υποδομή IoT, υπολογιστικό νέφος συσκευών και επεξεργασία δεδομένων μεγάλης κλίμακας με δυνατότητες AI/ML. Αυτό το περιβάλλον θα επιτρέψει την ανάπτυξη εργαλείων και εφαρμογών για τη γεωργία, δημιουργώντας ένα ολιστικό Σύστημα Υποστήριξης Αγροτικών Αποφάσεων (ADSS).

Για να ενισχύσει την εκμετάλλευση της καινοτομίας, το έργο AGRARIAN θα παρέχει οικονομική υποστήριξη σε τρίτους, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και επικύρωση εφαρμογών και εργαλείων και προωθώντας ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα.

SodaSense:

Το έργο SodaSense του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο υλοποιείται σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφορά στη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου που συλλέγονται από αισθητήρες στις καλλιέργειες και στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ευφυούς πλατφόρμας με ερευνητικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό. Οι υπηρεσίες της πλατφόρμας συνδυάζουν τη συλλογή, την αποθήκευση, την ανάλυση, την οπτικοποίηση και την εξόρυξη δεδομένων, για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, ειδικά των μικρομεσαίων παραγωγών που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κορμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο SodaSense συνεργάζεται στενά με παραγωγούς (αμπελιών, μήλων, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ελιάς, κ.λπ.) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στις καλλιέργειες των οποίων έχει τοποθετήσει εξειδικευμένους αγρο-μετεωρολογικούς σταθμούς.

 Για περισσότερες πληροφορίες: mbatist@uop.gr και τηλ. 6947721501

Για να μη λείψουν τα Χριστούγεννα σε κανένα παιδί

Previous article

Τίτλοι τέλους για το 15ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Γέφυρες”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *