ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Δύο Πόλεις, Δύο Πορείες: Η Τρίπολη Αξιοποιεί το Σύνταγμα Πεζικού, η Κόρινθος το έκανε αποθήκη ψυχών

0

Η ιστορία των στρατοπέδων στην Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και την εθνική κληρονομιά. Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη και το πρώην 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, που όμως ακολούθησαν δύο εντελώς διαφορετικές πορείες.

Τρίπολη: Από την Ιστορία στην Εκπαίδευση

Στην Τρίπολη, το στρατόπεδο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» έχει αναγεννηθεί. Οι εγκαταστάσεις του 11ου Συντάγματος Πεζικού θα φιλοξενήσουν το Κέντρο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα έργο που όχι μόνο αξιοποιεί το χώρο, αλλά και ενισχύει την τοπική κοινωνία.

Με τις απαραίτητες ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμούς, το στρατόπεδο γίνεται σημείο αναφοράς για την πόλη, φέρνοντας 600 δόκιμους αστυφύλακες και τους εκπαιδευτές τους, ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή. Η μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο εκπαίδευσης και εξέλιξης δείχνει ότι το ιστορικό αυτό σημείο συνεχίζει να προσφέρει στη χώρα, με τρόπο που τιμά το παρελθόν του.

Κόρινθος: Από την Κληρονομιά στην Υποβάθμιση

Στην Κόρινθο, όμως, το πρώην 6ο Σύνταγμα Πεζικού ακολουθεί μια τραγική μοίρα. Από χώρος στρατιωτικής ιστορίας και περηφάνειας, μετατράπηκε σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) και Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Αυτό που θα μπορούσε να είναι ένας χώρος δημιουργίας και εξέλιξης, κατάντησε μια «αποθήκη ψυχών», όπως εύστοχα το περιγράφουν οι κάτοικοι.

Πίσω από τους τοίχους του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. διαδραματίζονται σκηνές ντροπής με αναφορές για αυτοκτονίες, αυτοτραυματισμούς και γενικευμένη απελπισία περιγράφουν την πραγματικότητα. Άνθρωποι στοιβάζονται σε συνθήκες που πληγώνουν κάθε έννοια ανθρωπισμού, ενώ η ψυχολογική και σωματική βία αποτελούν καθημερινότητα. Τα γεγονότα αυτά είναι καταγεγραμμένα σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η εγκατάλειψη και η απουσία σχεδιασμού μετατρέπουν το στρατόπεδο σε έναν χώρο που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια χάνεται.

Στον ίδιο χώρο, η Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας έχει γίνει αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας για υγειονομικά προβλήματα, όπως κρούσματα ψώρας, αλλά και περιστατικά βίας. Καυγάδες με αιχμηρά αντικείμενα, ασθένειες και έλλειψη οργάνωσης σκιαγραφούν μια εικόνα εγκατάλειψης.

Η κοινή γνώμη έχει πολλές φορές αντιδράσει, αλλά οι όποιες «βλέψεις» για αξιοποίηση του χώρου παραμένουν στα λόγια.

Ηθικό Χρέος και Ευθύνη

Το στρατόπεδο της Κορίνθου δεν αξίζει να είναι ένας χώρος αποθήκευσης ψυχών. Είναι ένα ιστορικό σημείο που θα μπορούσε να προσφέρει πολιτισμό, εκπαίδευση ή κοινωφελείς δραστηριότητες, ακριβώς όπως το παράδειγμα της Τρίπολης.

Η ιστορία και η σημασία του στρατοπέδου δεν πρέπει να λησμονηθούν. Χρειάζεται μια νέα αρχή, που θα δώσει πνοή στον τόπο και θα τιμήσει την κληρονομιά του.

Ας γίνει το παράδειγμα της Τρίπολης οδηγός για την Κόρινθο. Γιατί η ιστορία δεν γράφεται με εγκατάλειψη, αλλά με αξιοπρέπεια και δημιουργία.

Ιδιώτες στην Ελλάδα φτιάχνουν πυρηνικά καταφύγια! Το κόστος, τι αντέχουν

Previous article

Η Νεανική Ορχήστρα και η Χορωδία του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος στην Τρίπολη!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *