ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Ιδιώτες στην Ελλάδα φτιάχνουν πυρηνικά καταφύγια! Το κόστος, τι αντέχουν

0

Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας μαίνεται και κλιμακώνεται, τα επίπεδα ανησυχίας ανεβαίνουν και κάποιοι έχουν έτοιμα ή κατασκευάζουν καταφύγια.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώθηκε, με την Ουκρανία να χρησιμοποιεί Δυτικά όπλα για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, και τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απαντά με τη χρήση ενός νέου όπλου, ενός πυραύλου, άγνωστου στη Δύση. Χθες, μάλιστα, απείλησε να πλήξει ακόμη και το Κίεβο με τον μυστηριώδη πύραυλό του.

Με την κατάσταση από το μέτωπο της Ουκρανίας να έχει πάρει μια νέα τροπή και τη συζήτηση να «ανάβει» παγκοσμίως, κάποιες φορές και σε υπερβολικό επίπεδο, με κάποιες κυβερνήσεις, όπως στη Γερμανία ή σε χώρες της Σκανδιναβίας, να λαμβάνουν μέτρα και να μοιράζουν φυλλάδια με οδηγίες, κάποιοι ιδιώτες και στη χώρα μας παίρνουν πρωτοβουλία να πάνε τα μέτρα ένα βήμα παραπέρα.

Και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το οποίο έχει αλλάξει επίπεδο ανησυχίας από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, κάποιοι σπεύδουν να προμηθευτούν τροφές και φάρμακα μακράς διάρκειας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιωτών που κατασκευάζουν πυρηνικά καταφύγια.

Ιδιοκτήτες μονοκατοικιών προχωρούν στην κατασκευή πυρηνικών καταφυγίων
Ιδιοκτήτης εταιρείας που ειδικεύεται στον εξοπλισμό ενός τέτοιου καταφυγίου ανέφερε πως ήδη στην Αττική σε δύο μονοκατοικίες κατασκευάζονται πυρηνικά καταφύγια, ενώ ένα άλλο παρόμοιο project ετοιμάζει η εταιρεία του στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Χούσος, ο οποίος ασχολείται αρκετά χρόνια με τον τομέα αυτόν, ξεκίνησε την εταιρεία του μία ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -τον Φεβρουάριο του 2022- και, όπως λέει, από τότε και μέχρι σήμερα παρατηρεί μια σταθερή άνοδο στην κατασκευή πυρηνικών καταφυγίων ή στην αναβάθμιση καταφυγίων που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή τρέχουμε δύο projects στην Αττική και ετοιμάζουμε και ένα στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, είμαστε σε συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν ήδη καταφύγιο και επιθυμούν την αναβάθμισή τους. Αυτά τα καταφύγια είχαν κατασκευαστεί από την εποχή του πολέμου με νόμο του Μεταξά, σύμφωνα με τον οποίο κάθε νέο ακίνητο έπρεπε στο υπόγειό του να έχει και καταφύγιο. Αυτός ο νόμος εφαρμοζόταν μέχρι τις αρχές του 1950 και μετά σταμάτησε. Οπότε, τώρα σε νεόδμητο κτίριο όποιος θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό καταφύγιο έρχεται μέσω του κατασκευαστή του σε εμάς, όπου τους προμηθεύουμε τα κατάλληλα υλικά για να κατασκευάσουν τα πυρηνικά καταφύγια».

Ειδική θωρακισμένη πόρτα
Ειδικές πόρτες, θωρακισμένες, σύστημα εξαερισμού και έξοδος κινδύνου
Όπως εξηγεί στο iefimerida ο κ. Χούσος, τα υλικά αυτά είναι τα κρίσιμα μέρη ενός πυρηνικού καταφυγίου. «Τα μέρη αυτά αποτελούνται από ειδικές πόρτες, θωρακισμένες, σύστημα εξαερισμού και έξοδο κινδύνου. Η θωράκιση της πόρτας, πέρα από το σίδερο που έχει, περιέχει και μπετό. Αυτές οι πόρτες μπαίνουν μέσα στους τοίχους στη φάση της κατασκευής του κτιρίου και γεμίζει με μπετό ο τοίχος. Όταν στεγνώσουν οι τοίχοι και βγουν τα καλουπώματα, καλουπώνεται η πόρτα και γεμίζει με μπετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του εσωτερικού από ωστικά κύματα και προστασία από ραδιενέργεια. Κρίσιμο μέρος του καταφυγίου είναι το σύστημα εξαερισμού, που αποτελείται από τον κυκλοφορητή του αέρα από το φίλτρο που αναλαμβάνει όλους τους βιοχημικούς παράγοντες και τα ραδιενεργά κατάλοιπα και από ειδικές βαλβίδες προστασίας για τα ωστικά κύματα που προστατεύουν τον εσωτερικό χώρο όπως και οι πόρτες».

Ειδική θωρακισμένη πόρτα

Η έξοδος κινδύνου από το καταφύγιο

Πόσα μέτρα κάτω από τη γη βρίσκεται ένα πυρηνικό καταφύγιο -Ποιο το κόστος
Σύμφωνα με τον κ. Χούσο, ένα πυρηνικό καταφύγιο μπορεί να βρίσκεται δύο μέτρα ή και πολύ περισσότερα κάτω από τη γη, αλλά εξαρτάται από το τι θέλει ο ενδιαφερόμενος. Επίσης, αν ο τοίχος μιας αποθήκης σε ένα ακίνητο είναι από τούβλα, εκεί δεν μπορεί να γίνει καταφύγιο. Αν είναι από μπετόν, μπορεί για να τοποθετηθεί η πόρτα του καταφυγίου με εξωτερική κάσα. Αν κάποιος έχει οικόπεδο, μπορεί να το χτίσει αφότου σκάψει. «Το κόστος κυμαίνεται από 60.000 με 70.000 ευρώ, αλλά, αν μιλάμε για μια πολυκατοικία δέκα διαμερισμάτων, αυτό το κόστος επιμερίζεται, οπότε δεν είναι μεγάλο». Και, φυσικά, οι διαστάσεις ενός πυρηνικού καταφυγίου εξαρτώνται από τα άτομα που πρέπει να προστατευθούν.

Το ειδικό σύστημα εξαερισμού που τοποθετείται σε καταφύγιοΤο ειδικό σύστημα εξαερισμού που τοποθετείται σε καταφύγιο

«Ο ενδιαφερόμενος, εκτός από την κατασκευή, θα πρέπει να προμηθευτεί και συγκεκριμένες τροφές και νερό που έχουν διάρκεια ζωής 10 έτη. Αυτά, μόλις κατασκευαστεί το καταφύγιο, τα τοποθετούν μέσα. Για την αποχέτευση, συνήθως στα απλά καταφύγια διαθέτουμε ξηρή τουαλέτα ή χημική, αλλά αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να έχει σφραγισμένο αποχετευτικό σύστημα. Όσον αφορά τον χρόνο ζωής, ο κ. Χούσος λέει ότι για όσο το κτίριο δεν έχει γκρεμιστεί, με μια συντήρηση το καταφύγιο θα είναι για πάντα.

Επιτέλους τέλος – Πως συνελήφθη ο διαρρήκτης της Ανατολικής Κορινθίας

Previous article

Δύο Πόλεις, Δύο Πορείες: Η Τρίπολη Αξιοποιεί το Σύνταγμα Πεζικού, η Κόρινθος το έκανε αποθήκη ψυχών

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *