ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Κορινθία: Αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά – Τι δείχνουν οι επαναλαμβανόμενες συλλήψεις για ρευματοκλοπή;

0

Κάθε εβδομάδα, στο πλαίσιο της πρόληψης και καταστολής εγκληματικών ενεργειών, πραγματοποιούνται στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά στην Κορινθία. Στις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., οι συλλήψεις αφορούν σε μεγάλο ποσοστό ρευματοκλοπή, παραβάσεις του ΚΟΚ και μικροπαραβάσεις, γεγονός που εγείρει ερωτήματα στην τοπική κοινωνία.

Τι δείχνουν τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία;

Στην τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας (17 Μαρτίου 2025), αναφέρεται:
 Ελέγχθηκαν 101 άτομα και προσήχθησαν 18.
 Συνελήφθησαν 8 άτομα, εκ των οποίων:

  • 5 για ρευματοκλοπή,
  • 2 για παραβάσεις του ΚΟΚ,
  • 1 για παράβαση της νομοθεσίας για το Περιβάλλον.
     Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 26 παραβάσεις του ΚΟΚ και πραγματοποιήθηκαν 2 ακινητοποιήσεις οχημάτων.

Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται σε πολλές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται η εντύπωση ότι παρά τις τακτικές εφόδους της Αστυνομίας, οι σοβαρές παρανομίες που σχετίζονται με την εγκληματικότητα παραμένουν αόρατες ή ανεξιχνίαστες.

Τα Ερωτήματα της κοινωνίας

Πολλά άτομα σχολιάζουν ότι οι επιχειρήσεις σε καταυλισμούς δεν οδηγούν σε σημαντικές συλλήψεις για σοβαρά αδικήματα, όπως:
Ναρκωτικά: Παρόλο που η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί σοβαρό ζήτημα στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν αναφέρονται συλλήψεις για ναρκωτικά. Μήπως οι ουσίες αυτές διακινούνται με διαφορετικούς τρόπους και εκτός καταυλισμών ;
 –Κλοπές και διαρρήξεις: Που βρίσκονται τα κλοπιμαία και τα πολύτιμα αντικείμενα;
 –Οχήματα: Γιατί δεν εντοπίζονται περισσότερα κλεμμένα οχήματα;
 –Δίκτυα διακίνησης: Εφόσον υπάρχουν συχνές συλλήψεις Ρομά για κλοπές εκτός καταυλισμών, γιατί δεν ανιχνεύεται η διαδρομή των κλεμμένων αντικειμένων;
 –Σκραπ και ανακύκλωση: Υπάρχει διασύνδεση της μικροεγκληματικότητας με παράνομες αγοραπωλησίες μεταλλικών αντικειμένων και κλεμμένων υλικών;

Το ζήτημα της ρευματοκλοπής…
Ένας φαύλος κύκλος

Η ρευματοκλοπή φαίνεται να είναι ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα αδικήματα. Συχνά, καταγράφεται το ίδιο μοτίβο:  Η Αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση και αποσυνδέει τις παράνομες παροχές ρεύματος.  Οι παραβάτες, αμέσως μετά την αποχώρηση της ΕΛ.ΑΣ., επανασυνδέουν τα καλώδια.  Στην επόμενη επιχείρηση, συλλαμβάνονται ξανά άτομα για ρευματοκλοπή, αλλά ο κύκλος συνεχίζεται.

Μήπως χρειάζονται άλλες λύσεις;

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποκλειστικό της Κορινθίας αλλά παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Ειδικοί τονίζουν ότι, εκτός από την καταστολή, απαιτούνται και άλλα μέτρα, όπως:
 –Εναλλακτικές λύσεις ηλεκτροδότησης για τις περιοχές που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα.
 –Έλεγχος της διακίνησης κλεμμένων υλικών σε επιχειρήσεις σκραπ και ανακύκλωσης.
– Εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη ρίζα της.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στους καταυλισμούς Ρομά συνεχίζονται σε τακτική βάση, αλλά τα αποτελέσματα δημιουργούν ερωτήματα για την πραγματική τους αποτελεσματικότητα. Η εγκληματικότητα δεν σταματά με επαναλαμβανόμενες συλλήψεις για ρευματοκλοπή, αλλά με μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα στοχεύει τόσο στην καταστολή όσο και στην πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών.

Αγανάκτηση Μουζάκη για εγκαταλελειμμένα κλαδέματα σε πεζοδρόμια – «Είναι απαράδεκτο!»

Previous article

Μotor Οil: Ξεπερνά τα 900MW η εγκατεστημένη ισχύς της MORE το β’ εξάμηνο του 2025

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *