ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Καθαρά Δευτέρα 2026: η Κορινθία γιορτάζει τα Κούλουμα

0

Όλη η Κορινθία γιορτάζει τα Κούλουμα με μουσική, χαρταετούς και δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα. Με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, η Κορινθία γιορτάζει τα Κούλουμα με δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνουν τοπικοί σύλλογοι και φορείς, προσφέροντας δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, μουσική και παραδοσιακά δρώμενα. Από τα παράλια έως τα ορεινά χωριά, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού σε πλατείες, γήπεδα και ανοιχτούς χώρους για να τηρήσουν το έθιμο του χαρταετού και να καλωσορίσουν τη Σαρακοστή με γλέντι και συλλογικότητα.

Σχίνος Λουτρακίου: Στον Σχίνο, η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στο Δημοτικό Πάρκινγκ, με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου Κορινθίας «Τα Γεράνεια». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, μουσική, γαϊτανάκι και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, σε ένα γιορτινό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα.

Άγιοι Θεόδωροι: Στους Αγίους Θεοδώρους, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11:00 στην Πλατεία Φιλοστράτας με παραδοσιακό πέταγμα χαρταετού, με τη διοργάνωση να υπογράφουν αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς της πόλης. Το απόγευμα, στις 17:00, αναβιώνει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου από τα μέλη του ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων. Η πομπή θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και θα καταλήξει στο ΚΑΠΗ, μεταφέροντας το αποκριάτικο κλίμα σε ολόκληρη την πόλη.

Αρχαία Κόρινθος: η ημέρα ξεκινά από νωρίς: 09:00 π.μ. – Γήπεδο Αρχαίας Κορίνθου Πέταγμα Χαρταετού & Κούλουμα, με εδέσματα, μουσική και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. 12:00 μ.μ. – Πλατεία Αρχαίας Κορίνθου Κούλουμα & Έθιμα της Αποκριάς, με αναβιώσεις παραδοσιακών δρωμένων, γλέντι και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Χιλιομόδι: Καρναβαλική Παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα

Στο Χιλιομόδι, η γιορτή συνεχίζεται το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. 15:00 – Κεντρικός δρόμος Χιλιομοδίου Καρναβαλική Παρέλαση με άρματα, γκρουπ και αποκριάτικο κέφι, δίνοντας έναν πιο σατιρικό και εορταστικό τόνο στην ημέρα και παρατείνοντας το αποκριάτικο κλίμα.

Στα Ίσθμια, στις 11:00 π.μ., στη Λέσχη Διώρυγας, η Καθαρά Δευτέρα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, με φόντο τη Διώρυγα της Κορίνθου. Εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, μαζί με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενώνουν δυνάμεις για μια γιορτή με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, μουσική και χορό. Κρυονέρι Κορινθίας

Στο Κρυονέρι, στις 11:00 π.μ., διοργανώνεται γιορτή με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, ζωντανή μουσική και χορό. Την επιμέλεια των εδεσμάτων έχουν οι Nomade et Savage, ενώ τη μουσική πλαισιώνει ζωντανή ορχήστρα με γνωστούς καλλιτέχνες, δημιουργώντας ατμόσφαιρα παραδοσιακού γλεντιού.

Στη Μάννα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάννας «Η Πηγή» προσκαλεί το κοινό στις 12:00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία για παραδοσιακό γλέντι με σαρακοστιανά κεράσματα, φασολάδα και χορό, τιμώντας το έθιμο με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στο Ξυλόκαστρο, τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην Πλατεία Αγίου Βλασίου, με μουσική, χορό και προσφορά σαρακοστιανών εδεσμάτων, συγκεντρώνοντας κατοίκους και επισκέπτες σε μια ανοιχτή γιορτή.

Λουτράκι – Ο Χορός της Τράτας Στο Λουτράκι, αναβιώνει το έθιμο «Ο Χορός της Τράτας» από τον Σύνδεσμο Λουτρακιωτών – Περαχωριτών «Ο ΙΒΥΚΟΣ». Στις 17:00, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου, μικροί και μεγάλοι πιάνονται σε έναν μεγάλο κύκλο γύρω από τη φωτιά, χορεύοντας και τραγουδώντας αντιφωνικά αποκριάτικα τραγούδια, ενώ προσφέρονται σαρακοστιανά κεράσματα και κρασί. Ζευγολατιό – Βοχαΐτικος Βλάχικος Γάμος: Στο Ζευγολατιό, η Καθαρά Δευτέρα κορυφώνεται με τον Βοχαΐτικο Βλάχικο Γάμο. Από τις 12:00 το μεσημέρι, στην κεντρική αγορά, οι επισκέπτες θα απολαύσουν σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί και ζωντανή μουσική.

photo:https://www.cna.gr/

Αποκριάτικο Τριήμερο στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Previous article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *