ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Νέα τραγωδία στον Ισθμό: Δεύτερος νεκρός και καταιγίδα καταγγελιών για τη Διώρυγα

0

Νέα ανησυχία επικρατεί στην Κορινθία μετά τον εντοπισμό της σορού ενός άνδρα που επέπλεε στο κανάλι του Ισθμού το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή.

Στελέχη του Λιμεναρχείου Κορίνθου έσπευσαν στο σημείο και προχώρησαν στην ανάσυρση του σώματος, το οποίο μεταφέρθηκε στη στεριά και στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του άνδρα. Έχει ήδη διαταχθεί ιατροδικαστική εξέταση για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Κορίνθου

Σε ανακοίνωσή του, το Λιμεναρχείο αναφέρει:

«Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής εντοπίστηκε σορός άνδρα να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου. Στελέχη της Υπηρεσίας προέβησαν στην άμεση ανάσυρση και μεταφορά της στη στεριά. Η σορός διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ έχει παραγγελθεί ιατροδικαστική εξέταση. Διενεργείται προανάκριση για τις συνθήκες του περιστατικού.»

Το νέο αυτό τραγικό περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο τις σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στη Διώρυγα.

Βαριές καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ: «Εικόνα διάλυσης στη Διώρυγα – Επικίνδυνες ελλείψεις»

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) εξέδωσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για αποδιοργάνωση, επικίνδυνη υποβάθμιση και σοβαρές παραλείψεις στην λειτουργία της Διώρυγας της Κορίνθου.

Όπως αναφέρει η Ένωση, πρόσφατη έρευνα του Λιμεναρχείου—μετά από σχετική καταγγελία εργαζομένων—αποκάλυψε σειρά παραβάσεων και ελλείψεων.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, διαπιστώθηκαν:

  • Παράνομες εργασίες, για τις οποίες επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις.
  • Κρίσιμες ελλείψεις στα ρυμουλκά «Ανδρέας Συγγρός» και «Βεργίνα» στους τομείς:
    • κατασκευής και ευστάθειας
    • μηχανοηλεκτρολογικού εξοπλισμού
    • ναυτιλιακού εξοπλισμού
    • πυρασφάλειας
  • Απαγόρευση απόπλου για τα δύο ρυμουλκά – τα μοναδικά που παρέμεναν ενεργά.
  • Τα υπόλοιπα σκάφη της Διώρυγας εκτός λειτουργίας για μεγάλο διάστημα.
  • Κατά τη θερινή περίοδο, τα ρυμουλκά εκτελούσαν χρέη πλοηγίδων, καθώς οι πλοηγίδες δεν λειτουργούσαν.
  • Τα πληρώματα εργάζονταν χωρίς ατομικά μέσα προστασίας.
  • Η εταιρεία δεν έχει προμηθεύσει βασικό ιματισμό και παπούτσια ασφαλείας εδώ και επτά χρόνια.

Ερωτήματα που θέτει η ΠΕΝΕΝ:

  • Γιατί οι ελλείψεις εντοπίστηκαν μόνο μετά από καταγγελίες εργαζομένων;
  • Ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη της τοπικής Λιμενικής Αρχής στον έλεγχο και την πρόληψη;

Η Ένωση τονίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τη σημερινή διοίκηση όσο και τις προηγούμενες (2015–2019), σημειώνοντας ότι έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

«Υποχρεωτικές οι πληρωμές IRIS για συναλλαγές με ιδιώτες από 1η Δεκεμβρίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις»

Previous article

Νικητής ο ΠΑΣ Κόρινθος στο τοπικό ντέρμπι – Ο Πέλοπας Κιάτου υπέστη βαριά ήττα 4-0 στον Πύργο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *