ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελληνική επανάσταση» στον αμυντικό τομέα: Η Motor Oil ενώνει δυνάμεις με την THEON και ξεκινά την κατασκευή drones

0

Σημαντικές εξελίξεις που αλλάζουν τον χάρτη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε ο ιδρυτής και CEO της THEON INTERNATIONAL, Χριστιανός Χατζημηνάς, σηματοδοτώντας αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως μια πραγματική «ελληνική επανάσταση» στον τομέα της Άμυνας.

Οι ανακοινώσεις έρχονται στον απόηχο του κολοσσιαίου συμβολαίου ύψους 1 δισ. ευρώ που υπέγραψε η THEON με τον ευρωπαϊκό διακυβερνητικό οργανισμό OCCAR, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της εταιρείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στρατηγική είσοδος της Motor Oil και της EOS Capital Partners

Κεντρικό σημείο των εξελίξεων αποτελεί η είσοδος του Ομίλου Motor Oil, συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, στο μετοχικό κεφάλαιο του EFA Group, που αποτελεί τον βασικό πυρήνα των εταιρειών του ομίλου THEON. Παράλληλα, στρατηγικός επενδυτής καθίσταται και η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, με αύξηση κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή των νέων εταίρων πραγματοποιείται μέσω της IREON Ventures (θυγατρική της Motor Oil) και του EOS Hellenic Renaissance Fund II, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να καλύπτεται τόσο από υφιστάμενους όσο και από νέους μετόχους.

Παραγωγή drones και επενδύσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, το EFA Group προχωρά σε νέες επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ, με αιχμή την παραγωγή drones και σύγχρονων αμυντικών συστημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός του β’ τετραμήνου του 2026 αναμένεται να εγκαινιαστεί νέο εργοστασιακό συγκρότημα στο Κορωπί, το οποίο ήδη λειτουργεί πλήρως, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγική βάση.

Σφοδρή κριτική στις «εταιρείες-κουφάρια»

Ο Χριστιανός Χατζημηνάς άσκησε έντονη κριτική σε εταιρείες-«σφραγίδες» του χώρου της Άμυνας, οι οποίες –όπως ανέφερε– λειτουργούν ως «κέλυφος» για ξένους οίκους, αποσπώντας αντισταθμιστικά και κρατικές προμήθειες χωρίς ουσιαστικό παραγωγικό έργο στην Ελλάδα.

«Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτός ο πετροπόλεμος. Στόχος μας είναι ένα υγιές, συνεργατικό οικοσύστημα που θα στηρίζει την ελληνική παραγωγή και τεχνογνωσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νέο συνεργατικό οικοσύστημα στην ελληνική Άμυνα

Η THEON, όπως επεσήμανε ο CEO της, οικοδομεί ένα συνεργατικό και όχι ανταγωνιστικό οικοσύστημα, με μνημόνια συνεργασίας με εταιρείες και φορείς όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η METLEN, η ELFON και η Σιαμίδης, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη ολοκληρωμένων αμυντικών προϊόντων.

Παράλληλα, κάλεσε την Πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις να λάβουν αποφάσεις που θα ενισχύουν ουσιαστικά την ελληνική συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα, διασφαλίζοντας πραγματικό έργο για τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με ισχυρές επενδύσεις, εγχώρια παραγωγή και διεθνή προσανατολισμό.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κορινθίας κατέθεσε προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα

Previous article

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων για την υποστήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *