ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«1821 Πριν και Μετά»: Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που δεν πρέπει να χάσετε

0

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια έκθεση από τις δεκάδες αξιόλογες που έγιναν για την επέτειο των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό, αυτή θα ήταν το αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, που ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια έκθεση από τις δεκάδες αξιόλογες που έγιναν για την επέτειο των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό, αυτή θα ήταν το αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Οσοι δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμα, μη χάσετε την ευκαιρία διότι θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά σας όχι μόνον τα ιστορικά γεγονότα που ταυτίστηκαν με την Επανάσταση αλλά ο κόσμος που την επώασε, τη βίωσε και τη διαδέχθηκε. Πρόκειται για απίστευτο corpus αντικειμένων, συγκεντρωμένο από διαφορετικές πηγές, για να μας διηγηθεί μια γνωστή ιστορία από τα σχολικά βιβλία με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ξέρουμε. Πριν από μερικές ημέρες είχα την τύχη να ξεναγηθώ στις αίθουσες της Πειραιώς από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου, Γιώργο Μαγγίνη, που επέλεξε να σταθεί σε μερικά ιδιαίτερα τεκμήρια από τα συνολικά 1.200 που συναπαρτίζουν την έκθεση.

Υποδοχή του Οθωνα στην Αθήνα από τον Ν. Φερεκείδη.

Η μία συγκίνηση διαδεχόταν την άλλη, όταν μας έδειχνε τις εκδόσεις από τους περιηγητές που τολμούσαν να κάνουν το Grand Tour στην οθωμανοκρατούμενη Ελλάδα, τις νησιώτικες κασέλες που ήταν τα πολυτιμότερα αντικείμενα των σπιτιών της εποχής, τους χάρτες με τα εμπορικά κέντρα σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Ευρώπη όπου μεγαλουργούσαν οι δαιμόνιοι συμπατριώτες μας, τη διασπορά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που μόνο κρυφό σχολειό δεν τα λες, τις σπουδές του Ντελακρουά που ήρθαν από το Λούβρο ειδικά για την έκθεση, τα αντικείμενα των αγωνιστών, το ακρόπλωρο της βάρκας από την οποία αποβιβάστηκε ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο, το έπιπλο-γραφείο όπου υπεγράφη το πρώτο Σύνταγμα, τη σπουδαιότατη συλλογή με πορτρέτα που μάζεψε ο Διονύσης Φωτόπουλος.

1.200 αντικείμενα συναπαρτίζουν την έκθεση.

Η σκηνογραφία, η αφηγηματική δομή, τα εξαιρετικά βίντεο (υπάρχουν και στο Youtube) είναι μια πραγματική καταβύθιση στο παρελθόν όχι μόνον των πρωταγωνιστών αλλά και των καθημερινών ανθρώπων, με τις αντιλήψεις, την κοσμοθεωρία, τις συνήθειες της ζωής τους, την πατριωτική και θρησκευτική τους συνείδηση. Εντυπωσιακή ως προς το μέγεθός της, η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους, για να γίνει πιο εύληπτη η διαδρομή από το 1770 και τα Ορλωφικά έως το 1870, όταν πια η Ελλάδα είχε διώξει τον Οθωνα, είχε νέο μονάρχη και ετοιμαζόταν να δώσει σάρκα και οστά στην καταστροφική «Μεγάλη Ιδέα». Ο μόνος που έλειπε από την πρόσφατη ξενάγηση (αλλά είμαι σίγουρη ότι βρισκόταν εκεί νοερά) ήταν ο Αγγελος Δεληβορριάς, που θα καμάρωνε όσο ποτέ άλλοτε το μουσείο, γεμάτο από όλα αυτά τα πολύτιμα εκθέματα. Η δική του κληρονομιά έχει μείνει ζωντανή στο μεράκι όλων των εργαζομένων –από τους φύλακες μέχρι τους επιμελητές και από τους συντηρητές μέχρι τους τεχνικούς– που κάνουν τη δουλειά τους με πάθος, σαν να υπηρετούν κάτι ιερό.

Το κόκκινο ένδυμα ανήκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο του βασιλικού ταμία από την εποχή του Ραμσή Β’

Previous article

Έως και 1.000 ευρώ η συσκευασία για το χάπι ενάντια στον κορονοϊό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *