ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γκάζι ξανά στους εμβολιασμούς, 200.000 ραντεβού σε λίγες ώρες

0

Τεράστια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για επίσπευση της αναμνηστικής δόσης από τους έξι στους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε τέθηκε σε λειτουργία η αναπροσαρμοσμένη πλατφόρμα, μέχρι τις 8.30 το πρωί του Σαββάτου είχαν κλειστεί 131.000 ραντεβού – στην συντριπτική πλειονότητά τους για την ενισχυτική δόση.

Από το απόγευμα της Παρασκευής έως σήμερα (4/12) στις 10.00 π.μ. είχαν κλειστεί συνολικά 193.000 ραντεβού για τρίτη δόση και άλλα 8.300 για πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για τρίτη δόση στο τρίμηνο αφορά όλους τους ενήλικες από 18 ετών και άνω, με  στόχο όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου να βρουν ραντεβού έως το τέλος Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα, βέβαια,  δίνεται στα ραντεβού της πρώτης δόσης. Την απόφαση για να γίνεται πιο γρήγορα η τρίτη δόση επιτάχυνε η αύξηση του ρίσκου από το στέλεχος Όμικρον σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Τρεις μήνες μετά θα μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός και όλων όσων νόσησαν από Covid. Όσον αφορά στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της J&J, το διάστημα των δύο μηνών παραμένει.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό αυτήν την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προχώρησε στις παραπάνω αποφάσεις με βάση τα εγχώρια επιστημονικά δεδομένα, αλλά και εκείνα των άλλων χωρών. Επίσης, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Τεράστια αύξηση των αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση

Σε βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι που έλαβαν μία ενισχυτική δόση δύο ή τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού κύκλου με Pfizer ή ΑstraZeneca. Για τις ενισχυτικές δόσεις χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης αυξάνει δραματικά τα επίπεδα αντισωμάτων, πολλαπλασιάζοντάς τα από 3 έως και 25 φορές, αναλόγως του εμβολιαστικού σχήματος που είχε προηγηθεί και των αντισωμάτων που είχαν ήδη αναπτυχθεί στον οργανισμό των συμμετεχόντων.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι η ενισχυτική δόση με εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna, παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Τα εμβόλια αυτά αύξησαν δηλαδή τα αντισώματα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι απαιτείται για ν’ αποφευχθεί η νοσηλεία και ο θάνατος από covid-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν και μια άλλη πτυχή της άμυνας του οργανισμού, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία συνδέονται με την καταπολέμηση των σοβαρών ασθενειών. Η τρίτη δόση ενίσχυσε τα επίπεδα αυτών των κυττάρων ανεξαρτήτως του αρχικού εμβολίου που είχαν κάνει οι συμμετέχοντες. Παρατηρήθηκε, μάλιστα, ότι η αντίδραση των κυττάρων αυτών εναντίον των στελεχών Βήτα και Δέλτα ήταν εξίσου καλή με την αντίδραση εναντίον του αρχικού στελέχους της Γουχάν. Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία και για μια αποτελεσματική αντίδραση και στην περίπτωση του νέου στελέχους Όμικρον.

πηγή: The Huffington Post

Παραλλαγή Όμικρον: Είναι αλήθεια ότι προκαλεί πιο ήπια ασθένεια;

Previous article

Καθολική προσβασιμότητα σε παραστάσεις και ταινίες

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *