ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: «Οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα»

0
«Το εμβόλιο πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε συγκέντρωση μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αυξημένους περιορισμούς τις ημέρες των Χριστουγέννων για τους πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που σημείωσε ότι θα υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτούς που θα κινούνται σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να μιλήσει καν για το φλέγον ζήτημα της πίεσης του συστήματος υγείας από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, με ό,τι και αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη της νόσου τους.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και όσο πιο πολύ μείνουμε εστιασμένοι στο να το εφαρμόσουμε τόσο πιο καλά, τόσο με περισσότερη ασφάλεια θα περάσουμε τα Χριστούγεννα».

Όπως είπε, «δεν έχουμε κατά νου να βάλουμε περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας» στους οποίους συνέστησε να αξιοποιήσουν «τη δυνατότητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία για ένα δωρεάν self test, έτσι ώστε και οι εμβολιασμένοι να τεστάρουν την κατάστασή τους εθελοντικά».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «προφανώς θα εφαρμοστούν μέτρα, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους εμβολιασμένους να μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση σε θεματικά πάρκα, σε χώρους που θα γίνονται εκδηλώσεις. Και οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να μην έχουν την ίδια πρόσβαση».

«Με αυτό το πλαίσιο ασφάλειας, τηρώντας τα μέτρα, με τους ελέγχους της Πολιτείας που έχουν εντατικοποιηθεί και θα βρίσκονται σε υψηλή ένταση το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας ο καθένας αυτά που πρέπει να κάνει, έχοντας κατά νου ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περάσουμε τα Χριστούγεννα», είπε. Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε σχετικά με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Για μια ακόμη φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικέντρωσε την αντιμετώπιση της πανδημίας στον εμβολιασμό, και στην ατομική ευθύνη, αποφεύγοντας να κάνει κάποια σαφή αναφορά στην ενίσχυση του συστήματος Yγείας.

«Καταλαβαίνει ο καθένας ότι θα πρέπει, μέσα στο πλαίσιο της λογικής, το εμβόλιο να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε συγκέντρωση μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Είναι αυτονόητο. Διότι βάζουμε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους με τους οποίους θα καθίσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι να ευχηθούμε, να αλλάξουμε ευχές και χρονιά. Είναι ζήτημα συναίσθησης της ευθύνης απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε και στον εαυτό μας», είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτά που βλέπουμε τριγύρω μας από τα νοσοκομεία και τις εντατικές, όχι απλώς πρέπει να μας προβληματίσουν, πρέπει να οδηγήσουν τη σκέψη μας εκεί».

Όσο για το υγειονομικό προσωπικό, που επί δύο σχεδόν χρόνια δίνει μάχη για να σταθεί το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία στα πόδια τους, επανέλαβε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το επίδομα του μισού μισθού, λέγοντας, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της κοινωνίας και των ευάλωτων προσώπων:

«Την Πέμπτη, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, υλοποιήθηκε η εξαγγελία του πρωθυπουργού για επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους συμπολίτες μας άτομα με ειδικές ανάγκες. Εκατό χιλιάδες υγειονομικοί του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ θα πάρουν μισό μισθό παραπάνω, ως ειδική επιβράβευση, τον Δεκέμβριο».

Ο Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε για μια ακόμη φορά να δικαιολογήσει την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών με την απειλή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό.

«Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο, το τελευταίο εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του για να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη. Ο Πρωθυπουργός πήρε αυτή την πολύ γενναία και επιβεβλημένη απόφαση» και από την ώρα που «ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα μέχρι σήμερα, έχουμε 50.000 νέα ραντεβού. Έχουμε, δηλαδή, περίπου το 10% εκείνων που ήταν ανεμβολίαστοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, να έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού της πρώτης δόσης» είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι το μέτρο «δεν είναι ούτε τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό. Δεν παίρνουμε το μέτρο για να μπουν τα 100 ευρώ, από τους ανεμβολίαστους στον κρατικό κορβανά. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Δεν θέλουμε να τους τιμωρήσουμε». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «στόχος είναι να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση, για να αξιοποιήσει ο καθένας το προνόμιο αυτό της επιστήμης, να θωρακιστεί, να σώσει τη ζωή του, αλλά και να αποκλιμακωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προφανώς, η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει ένα αντίτιμο, για να είναι υποχρεωτικότητα».

πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

«Ένιωσα ένα περίεργο τσίμπημα στο θώρακα, δεν έχω όμως καθόλου πυρετό» λέει ο πρώτος ασθενής της Omicron στην Ελλάδα

Previous article

Κορoνοϊός: Εννέα έγκυες νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *