ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας πίνακας του Μονέ με 24,1 εκατομμύρια σπάει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου στο Πεκίνο

0

Ένα νέο ρεκόρ στην παγκόσμια αγοράς της τέχνης σημειώθηκε από την πώληση ενός πίνακα του Μονέ που πουλήθηκε για 24,1 εκατομμύρια δολάρια στο Πεκίνο, και έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης από τη Δύση που πωλήθηκε ποτέ στην Κίνα.

 

Οι μεγάλες δημοπρασίες αυτής της σεζόν στο Πεκίνο ξεκίνησαν και ο οίκος κορυφαίος κινεζικός οίκος δημοπρασιών China Guardian πούλησε το «Bassin aux nympheas, les rosiers» του Κλοντ Μονέ σε τιμή που απογειώνει τις πωλήσεις των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων στην Κίνα.

 

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η «Στήλη» του Γκέρχαρντ Ρίχτερ πουλήθηκε για 12,65 εκατομμύρια δολάρια.

 

Ο πίνακας έχει δημιουργηθεί το 1913 και απεικονίζει μια ήρεμη καλοκαιρινή μέρα στο Ζιβερνί, στον ονειρεμένο κήπο που έφτιαξε ο Μονέ, με μια αψίδα από τριαντάφυλλα να αντικατοπτρίζεται στο νερό της λίμνης στην οποία επιπλέουν γαλαζωπά και ροζ νούφαρα. Από τις τρεις συνθέσεις που έκανε ο Μονέ με ην ίδια θέα στην ώριμη περίοδο του έργου του, ο πίνακας που πουλήθηκε είναι ο μεγαλύτερος με διαστάσεις 73 εκ. επί 1 μ.

 

Ο πωλητής πιστεύεται ότι είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Wang Jianlin, ο οποίος ήταν γνωστός για τη συλλογή κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Ο κατάλογος της δημοπρασίας δείχνει ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης το αγόρασε από τον Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το 2015.

 

Ο τωρινός ιδιοκτήτης είναι ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian, ένας πρώην ταξιτζής από τη Σανγκάη που αγαπά τα έργα τέχνης και ήταν αυτός που αγόρασε και το Γυμνό του Μοντιλιάνι για 170,4 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη πριν από έξι χρόνια, το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ εκείνη την εποχή.

 

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έργα δυτικής τέχνης γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τόσο της ακμάζουσας οικονομίας της Κίνας, όσο και της δημιουργίας πολλών ιδιωτικών και δημόσιων μουσείων.

πηγή: Lifo

Μη πετάτε τα σπασμένα κεραμικά: Η Γιόκο Όνο με ένα νέο έργο μας δείχνει τον τρόπο να αγαπήσουμε την ατέλεια

Previous article

Πρόεδρος του ΔΣΑ και πάλι μέχρι το 2025 ο Δημήτρης Βερβεσός

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *