ΕΠΙΣΤΗΜΗΚΟΡΟΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Πόση αποτελεσματικότητα έχει η τρίτη δόση κατά της Όμικρον

0

Τα αποτελέσματα μικρής μελέτης πάνω στον εμβολιασμό και την παραλλαγή Όμικρον έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Όπως καταγράφει η UKHSA, σε ανάλυση 581 ατόμων που είχαν προσβληθεί από την Όμικρον διαπιστώθηκε ότι οι δύο δόσεις εμβολίων με AstraZeneca και Pfizer/BioNTech είχαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις αποτελεσματικότητας σε σχέση με την προστασία που παρείχαν απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Τα στοιχεία δείχνουν μεν ότι η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer αυξάνει την αποτελεσματικότητα, ωστόσο αυτή φθάνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-75%, δηλαδή αισθητά μικρότερη σε σχέση με την απόδοση που είχαν οι δύο δόσεις εμβολίων απέναντι στη Δέλτα, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και το 90%.

Τα ευρήματα αυτά είναι κάποια από τα πρώτα δεδομένα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, εκτός των εργαστηριακών μελετών, οι οποίες έδειξαν μειωμένη προστασία έναντι της Όμικρον. Τα πρώτα δεδομένα σε «κανονικές συνθήκες» δείχνουν ότι, μολονότι η Όμικρον μπορεί να μειώνει σημαντικά την προστασία που παρέχουν οι αρχικές δύο δόσεις, η ενισχυτική την αποκαθιστά, σε κάποιο βαθμό, χωρίς αυτός να είναι εξαιρετικά υψηλός.

«Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά υποδηλώνουν ότι λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα», είπε η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, η επικεφαλής του τμήματος Ανοσοποίησης της UKHSA.

Σύμφωνα με τη Ράμσεϊ, ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρότερης νόσου μειώνεται σημαντικά μετά την αναμνηστική δόση και για αυτό κάλεσε όλους τους πολίτες «να κάνουν την ενισχυτική δόση εάν είναι επιλέξιμοι».

Η UKHSA εκτιμά ότι, με βάση την τρέχουσα τάση, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η Όμικρον θα ευθύνεται για πάνω από το 50% όλων των μολύνσεων στη Βρετανία.

πηγή: efsyn

Τα ρομπότ ΝΑΟ και Pepper ετοιμάζονται για μάθημα σε ελληνικά σχολεία

Previous article

Γιάννης Φλώρος – Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *