ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Pfizer: Το χάπι κατά της Covid-19 αποτελεσματικό κατά 90%

0

Η τελική ανάλυση του αντιιικού χαπιού κατά της ασθένειας Covid-19 προστατεύει σε ποσοστό 90% έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου από κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η φαρμακοβιομηχανία. Στο μεταξύ προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιό της είναι 70% έναντι και της νέας παραλλαγής «Ο».

Ήδη από τον περασμένο μήνα, η φαρμακοβιομηχανία είχε ανακοινώσει ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και την αποτροπή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στηριζόμενη στα αποτελέσματα ενδιάμεσης δοκιμής σε περίπου 1.200 άτομα. Στα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα. Όπως αναφέρεται, κανείς από όσους έλαβαν τη θεραπεία της Pfizer δεν πέθανε, ενώ απεβίωσαν 12 άτομα εξ αυτών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Το φάρμακο κατά της Covid-19 της Pfizer, αν λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την εμπορική ονομασία Paxlovid.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, θα πρέπει να χορηγείται κάθε 12 ώρες και για διάστημα πέντε ημερών, ενώ η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει λίγο αφότου ξεκινήσουν τα συμπτώματα της Covid-19.

Προστασία από το εμβόλιο, αλλά μικρότερη

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε επίσης ότι το εμβόλιό της Pfizer προστατεύει από τη νοσηλεία και στην περίπτωση της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο σε μικρότερο ποσοστό από ό,τι στην παραλλαγή Δέλτα. Σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη στη Νότια Αφρική, δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται πως προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, δηλαδή την περίοδο που η χώρα έχει έξαρση κρουσμάτων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή. Ωστόσο όσον αφορά τη Δέλτα, η προστασία ήταν έως 98%.

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το μεγαλύτερο νοτιοαφρικανικό φορέα ιδιωτικής υγειονομικής ασφάλισης, την Discovery Health, βασίζεται σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ Covid-19 που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου. Περίπου 78.000 από αυτά αποδόθηκαν στην Όμικρον, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την παραλλαγή.

Από τη μελέτη στον πραγματικό κόσμο υπολογίστηκε πως, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία στη διάρκεια της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων και 33% προστασία από τη μόλυνση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από την προστασία κατά 80% από τη μόλυνση και κατά 90% από τη νοσηλεία που ίσχυε για την παραλλαγή Δέλτα.

Η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως προσφέρει καλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία την ώρα που κυκλοφορεί μια πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή. Η ανάλυση δείχνει επίσης πως η προστασία από τη νοσηλεία διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, στους ανθρώπους από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους.

πηγή: efsyn

 

Σήμα κινδύνου ΠΟΥ για την Όμικρον: Εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη μετάλλαξη

Previous article

Γιατί μειώνονται τα σπουργίτια στις πόλεις – Σε 40 χρόνια έχει αφανιστεί ο μισός πληθυσμός τους

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.