ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καλάβρυτα: Ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο στο Σπήλαιο των Λιμνών

0

Ενα ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο, που θύμισε έντονα κάτι από τα παλαιότερα χρόνια, στην περιοχή των Καλαβρύτων, καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες γι’ αυτό και δεν διαδόθηκε ευρύτερα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας στα Καστριά, όπου βρίσκεται το γνωστό και μοναδικό «Σπήλαιο των Λιμνών».

Το εκπληκτικό και πρωτόγνωρο θέαμα, δεν πέρασε όμως απαρατήρητο από τον πρωτεργάτη του Σπηλαίου και τ. αντιδήμαρχο Πολιτισμού της Κλειτορίας Γιώργο Γκλαβά, που καταμαρτυρά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τα όσα αντίκρισε, περνώντας από εκεί, για πρώτη φορά μετα το 1974, οπότε έθεσε ως στόχο του την αξιοποίηση του θαυμαστού χώρου.

Από το φυσικό του στόμιο, το οποίο και έχει αποκλειστεί μετά την τουριστική αξιοποίηση, λόγω του μεγίστου αρχαιολογικού, παλαιοντολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, άρχισε ξαφνικά να ξεχειλίσει ένα ολόκληρο «ποτάμι» με θολό νερό!

Όπως εξηγεί ο κ. Γκλαβάς, με βάση αυθεντικές μαρτυρίες παλαιοτέρων κατοίκων του χωριού, είχε συμβεί σε δύο τουλάχιστον χρονικές περιόδους. Το 1940 και το 1922, ύστερα από έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που τότε είχαν πλημμυρίσει τον

«Απανώκαμπο» Λουσσών.
«Τα νερά του, τα οποία διοχετεύονται στις υπάρχουσες «Καταβόθρες» και τροφοδοτούν το Σπήλαιο των Λιμνών, μέσα από υπόγειους αγωγούς, ξεμπουκάρισαν από το στόμιο της σπηλιάς και σχημάτισαν έναν πολύ ορμητικό χείμαρρο, ο οποίος μάλιστα απέκλεισε και τη διέλευση του κόσμου της περιοχής προς τα Καλάβρυτα.

Το γεγονός, προκάλεσε την περιέργεια κατοίκων και έγινε η αφορμή να ανακαλυφθεί ο άγνωστος άνω «όροφος» του Σπηλαίου. Αυτό, ελήφθη υπόψη από τους μελετητές του Σπηλαίου, που υπέδειξαν ως λύση την κατασκευή υπερυψωμένων γεφυρών, πάνω από τις διαδοχικές λίμνες και την ανώτερη στάθμη των νερών, ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για επισκέπτες, αλλά αντιθέτως ο σχηματισμός φαντασμαγορικών καταρρακτών να προκαλεί το ενδιαφέρον τους, θαυμασμό και δέος, σαν θαύμα της φύσης» εξηγεί.

Τώρα, το φαινόμενο επαναλήφθηκε, στον «Απανώκαμπο» με τις «Καταβόθρες» Λουσών και στη «Μαύρη Λίμνη» Καστριών. Από τα έγκατα της γης ή πιθανόν πέφτοντας από διαδοχικούς και πανύψηλους καταρράκτες, εμφανίστηκαν τεράστιες ποσότητες νερού.

Πηγή: pelop.gr

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα δουν 250 ευρώ στο λογαριασμό τους μέχρι τις επόμενες ημέρες

Previous article

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαία αντικείμενα, προϊόντα παράνομης διακίνησης από τη συλλογή Steinhardt

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *