ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΣΤΗΜΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελιές σε μορφή σκόνης: Ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός που πήρε 400 βραβεία για την ποιότητα και την καινοτομία

0

Ένας Έλληνας παραγωγός έχει συνδεθεί όσο λίγοι με το βιολογικό ελαιόλαδο και έχει τιμηθεί με εκατοντάδες διεθνή βραβεία, σημειώνοντας ρεκόρ. 

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιώνων στα ριζά του Ταΰγέτου και του Πάρνωνα, έχει ένα ρεκόρ επίδοσης «που δύσκολα θα το πετύχει άλλος ελαιοπαραγωγός στον πλανήτη» σημειώνει στο αφιέρωμά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δικοί του πόντοι συνεισέφεραν το 28% των 14.727 πόντων που συγκέντρωσε η Ελλάδα, κατακτώντας φέτος την πρώτη θέση στον κόσμο, στη βασική κατηγορία των υψηλής γαστρονομίας flavored ελαιολάδων.

Το πιο πρόσφατο από τα προϊόντα του είναι οι ελιές υπό τη μορφή σκόνης σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης. Σε 16.584 ελαιόλαδα, από 2105 εταιρείες 37 χωρών του κόσμου, το βιολογικό αγουρέλαιο των ελαιώνων του βρίσκεται στα στην κορυφαία δεκάδα με τα καλύτερα ελαιόλαδα κορωνέικης ποικιλίας παγκοσμίως για το 2021. 

– Τα 400 βραβεία για τις βιολογικές ελιές και τα ελαιόλαδά σας αποτελούν πλέον ένα World Record. Ποιο το ξεκίνημα, πώς εξελίχθηκε και ποια είναι τα συστατικά υπεροχής και ιδιαιτερότητας που φέρνουν όλες αυτές τις διακρίσεις;

Η ενασχόλησή με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με κινητοποίησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξω συνειδητά την πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, αποκλειστικά Single Estate.

Ο άριστος συνδυασμός ιδανικών συνθηκών μικροκλίματος, χλωρίδας και πανίδας στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, προσδίδει στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης γεύσης και ποιότητας, που συνολικά ορίζονται ως Terroir «Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου».

Το 2012, και μόνο μετά από 20 χρόνια δοκιμών και προετοιμασίας που διανύσαμε, ξεκίνησε η συνειδητή πλέον συμμετοχή στους αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς όλου του κόσμου, με τρίπτυχο και σημαία μας τα πιστεύω μας (…) από το 2012 μέχρι σήμερα τιμηθήκαμε με πολλές και επαναλαμβανόμενες διεθνείς βραβεύσεις, φτάνοντας σε έναν μοναδικό αριθμό 400 διεθνών βραβείων που αποτελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό.

Συναγωνιζόμαστε ποιοτικά σε διεθνές επίπεδο εταιρείες και παραγωγούς από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή και πολλές άλλες.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα πέντε τελευταία χρόνια, ελαιόλαδά μας έχουν βρεθεί τρεις φορές στην 1η θέση του κόσμου και δύο φορές στη 2η θέση στην κατηγορία τους στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων, ενώ ειδικά το 2018 ήταν η 1η φορά ιστορικά που ελληνικό ελαιόλαδο και η Ελλάδα ως χώρα που το παράγει, έφτασε στην 1η θέση σε κατηγορία ελαιολάδου παγκοσμίως.

– Τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές του ελαιώνα σας περνούν σήμερα μέσα από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και το Χάρβαρντ, με κλινικές έρευνες και μελέτες. Πώς «αξιοποιούνται» τα ελληνικά λειτουργικά τρόφιμα σε τέτοιες μελέτες;

Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφίμων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Σκοπός αυτών των μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας. Σημαντική είναι επίσης η πρώτη κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ταυτόχρονα, διεξήχθη δεύτερη κλινική μελέτη, από το 2017 έως το 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ασθενείς εθελοντές και της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών μας, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την μείωση της χοληστερόλης.

Οι αγορές του εξωτερικού και οι εξαγωγές ποτέ δεν ήταν εύκολες, έχουν υψηλό ανταγωνισμό και -δυστυχώς ή ευτυχώς- μόνο οι καλύτεροι καταφέρνουν να επιβιώσουν σε έναν τέτοιο μαραθώνιο. Όπως δείχνουν όλες οι σύγχρονες στατιστικές αλλά και η προσωπική μας εμπειρία, είμαστε πλέον πεπεισμένοι πως οι καταναλωτές διεθνώς εκτιμούν και στρέφονται προς τα ιδιαίτερα προϊόντα και ειδικά προς τα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, τα ποιοτικά τρόφιμα με συγκεκριμένη ταυτότητα.

Αυτή η ταυτότητα και κατά συνέπεια η υπεραξία που δίνεται στα gourmet προϊόντα πρέπει να είναι έμπρακτη. Είτε με τη μορφή εξειδικευμένων αναλύσεων, διεθνών βραβεύσεων και διακρίσεων, αναγνωρισμένων ιδιοτήτων όπως ισχυρισμούς υγείας, κλινικών μελετών, ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνδυαστικής μοναδικότητας.

πηγή: Lifo

Ποιο είναι το χωριό της Πελοποννήσου με τους περισσότερους επιστήμονες – Έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες

Previous article

Πέθανε η ηθοποιός Σοφία Μιχοπούλου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *