ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Χουσελάς ξηλώνει τον… “μεγαλύτερο προϋπολογισμό όλων των εποχών” του Σταματόπουλου – Τι λέει σε επιστολή του

0

Με μια επιστολή που δημοσιοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Χουσελάς ξετινάζει με ντοκουμέντα τον “μεγαλύτερο προϋπολογισμό όλων των εποχών” στον δήμο Σικυωνίων, για τον οποίο πανηγύρισε ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος.

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός εξηγεί πως προκύπτει αυτό το -κυριολεκτικά απίθανο- νούμερο, μέσα από την πρόσθεση εκατομμυρίων ευρώ, όλα αυτά τα χρόνια και το στοίβαγμα διαρκώς νέων έργων πάνω σε προηγούμενα που άλλα δεν έχουν τελειώσει και άλλα δεν έχουν ξεκινήσει καν…

Να τι γράφει ο κ. Χουσελάς

“Χάρη στους υπολογιστές και τη γενετική μηχανική,η διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα θα εξασθενήσει, καθώς οι άνθρωποι θα αναπλάθουν την πραγματικότητα ώστε να ταιριάζει με τις αγαπημένες τους φαντασίες…” Yuval Noah Harari  (Homo Deus)

Πόσο προφητικός μα και αληθινός αποδεικνύεται ο Χαράρι στο βιβλίο του Homo Deus! Λες και ζει στο δήμο μας και γνωρίζει άριστα την δημοτική μας αρχή.

Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός όλων των εποχών, 47 εκατομμύρια ευρώ,  ποτέ πάλι ο δήμος μας δεν είχε φτάσει σε τέτοια νούμερα. Τι να πεις και τι να σχολιάσεις, κάθε φορά που τοποθετούμε δημόσια για θέματα που έχουν να κάνουν με τον δήμο μας το κάνω σχεδόν πάντα για δύο λόγους -ο ένας και κυριότερος είναι πως πρώτα διαβάζω κάποια ανακοίνωση ή σχόλιο για τον δήμο μας, που με προκαλεί να απαντήσω -όπως αυτό του προϋπολογισμού των 47 εκατ. ευρώ! Ο άλλος λόγος είναι η ανάγκη της πληροφόρησης, ενημέρωσης των συνδημοτών μου μέσα από μια άλλη ματιά και πέρα από το αφήγημα της δημοτικής αρχής του κ. Σταματόπουλου.

Όταν οι προϋπολογισμοί ήταν μικροί η δημοτική αρχή μας έλεγε πως είναι μικροί επειδή είναι και ρεαλιστικοί, θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι –αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σήμερα, όμως, έρχεται η δημοτική αρχή και καυχιέται για τον τεράστιο προϋπολογισμό των 47 εκατ. ευρώ, τώρα που είναι μεγάλος, δεν είναι ρεαλιστικός;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και ας αναλύσουμε λίγο πως εμφανίζονται οι προϋπολογισμοί και ποιά η ουσία τους για εμάς τους πολίτες του δήμου.

Η ουσία των προϋπολογισμών ονομάζεται Τεχνικό Πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τα έργα που υλοποιεί ο δήμος. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι από προηγούμενα χρόνια, άρα συνεχιζόμενα ή έργα που έχουν τώρα ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα ως χρήματα, αλλά να μην έχουν καν ξεκινήσει -ούτε καν δημοπρατηθεί για εκτέλεση.

Φυσικά, κάθε χρόνο, τα έργα που δεν εκτελείς, ή που εκτελείς μέρος από αυτά, συνεχίζουν να παραμένουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και με την πάροδο των ετών αυτό να εμφανίζεται μεγάλο και ακόμα μεγαλύτερο, αν προσθέτεις και άλλα χρήματα από διάφορα προγράμματα, χωρίς να έχεις ακόμα υλοποιήσει σε έργο ούτε ένα ευρώ!

Αυτό συμβαίνει με τον προϋπολογισμό του κ. Σταματόπουλου. Εμφανίζει έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα αρκετών εκατομμυρίων, που δεν τα έχει καν ξεκινήσει.

Για παράδειγμα, η κατασκευή εξωτερικών υδραγωγείων στην Δ.Ε. Φενεού ύψους 3.359.609 από το 2014, από το ΕΣΠΑ, χωρίς να έχει υλοποιήσει ευρώ μέχρι σήμερα!

Η ανακατασκευή γέφυρας στη θέση Πλάκα της κοινότητας Μεσινού 1.740.000 ευρώ και δεν την έχει ξεκινήσει ακόμα.

Η βελτίωση των υποδομών στο γήπεδο ποδοσφαίρου στην τοπική κοινότητα Κρυονερίου ύψους 336.000 ευρώ, δεν το έχει ξεκινήσει ακόμα.

Στην συνέχεια υπάρχουν ακόμα σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν έργα άρδευσης που δεν έχουν καν ξεκινήσει είναι στην φάση μελέτης και προκήρυξης! 2.200.000 ευρώ για αρδευτικά Στυμφαλίας, άλλα 2.200.000 ευρώ για αρδευτικά της περιοχής Μεγάλου Βάλτου, άλλα 2.150.000 για αρδευτικά στην Λαύκα, 2.079.970 για κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην κοινότητα Καισαρίου, ακόμα 2.200.000 για αρδευτικό έργο Κεφαλαρίου, καθώς και 855.000, επίσης για αρδευτικό έργο, στην κοινότητας Στυμφαλίας.

Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα συνεχιζόμενα έργα από προηγούμενα έτη, όπως η περίφημη κατασκευή των αποθηκών Α.Σ.Ο. (υπόλοιπο έργο 1,8 εκατ.)  θα έχουμε την μαγικά εικόνα των 47 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού. Μια μαγική εικόνα που σε δύο περίπου χρόνια ο μέγας τιμονιέρης θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του δήμου, μπροστά σε έκθαμβους χειροκροτητές και αντιπολιτευόμενους, με την συμφωνία πως αυτό το νέο υπερθέαμα θα πρέπει να το απολαύσουν, αργά-αργά και βαθιά σαν το βοϊδίσιο όργωμα…

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Χουσελάς

Δημοκρατική Δημοτική Συνεργασία Σικυωνίων”

Σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου του 1859 έρχεται στη ζωή ο Κωστής Παλαμάς

Previous article

Έγινε η παράδοση-παραλαβή στην Αντιπεριφέρεια Κορινθίας – Ανέλαβε επίσημα η Αθηνά Κόρκα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *