ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

Μακρά Covid: Εντοπίστηκαν κρυφές βλάβες στους πνεύμονες ασθενών

0

Μερικοί άνθρωποι με μακρά Covid μπορεί να έχουν κρυφές βλάβες στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με μια μικρή πιλοτική μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο ακτινογραφίας με ξένον για να εντοπίσουν ανωμαλίες στους πνεύμονες που δεν εντοπίζονται με μία απλή ακτινογραφία. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 11 ασθενείς που δε χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν κόλλησαν για πρώτη φορά κορωνοϊό, αλλά παρουσίασαν μακροχρόνια δύσπνοια αφότου μολύνθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Πάντως, για τους ερευνητές, τα ευρήματά τους ρίχνουν λίγο φως στους λόγους για τους οποίους η δύσπνοια είναι τόσο συχνή σε όσους νοσούν από long ή αλλιώς μακρά Covid, αν και οι λόγοι για την εμφάνισή της και την παρατεταμένη διάρκειά της είναι συχνά πολλοί και περίπλοκοι.

Η ερευνητική ομάδα, από την Οξφόρδη, το Σέφιλντ, το Κάρντιφ και το Μάντσεστερ έκανε τις δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας σε τρεις ομάδες ανθρώπων. Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε άτομα με μακρά Covid και δύσπνοια που δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν μολύνθηκαν, η δεύτερη 12 άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid αλλά δεν είχαν μακρά Covid και η τρίτη 13 υγιή άτομα ως «μάρτυρες».

Χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο, όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέριο ξένο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Το αέριο συμπεριφέρεται με πολύ παρόμοιο τρόπο με το οξυγόνο, αλλά μπορεί να εντοπιστεί οπτικά κατά τη διάρκεια των ακτινογραφιών. Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να «δουν» πόσο καλά μετακινήθηκε από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος, ένα κρίσιμο στάδιο που αφορά τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για την πλειονότητα των ατόμων με μακροχρόνια Covid, η μεταφορά αερίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες. Οι άνθρωποι που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για Covid είχαν παρόμοιες ανωμαλίες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και ειδικευόμενη πνευμονολόγος, Έμιλι Φρέιζερ τόνισε ότι είναι απογοητευτικό να έρχονται άνθρωποι στην κλινική της και να μην μπορούν οι γιατροί να τους εξηγήσουν ακριβώς γιατί τους κόβεται η αναπνοή καθώς συχνά, όπως λέει, οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες δε δείχνουν ανωμαλίες. 

πηγή: bbc

Αναμνηστικά γραμματόσημα για την επέτειο του 1821

Previous article

Ουκρανία: Πώς μια εισβολή της Ρωσίας θα προκαλούσε «σεισμό» σε όλο τον κόσμο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *