ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο υψηλότερος παγετώνας του Έβερεστ λιώνει με γρήγορο ρυθμό, σύμφωνα με νέα μελέτη

0

Ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Maine διαπίστωσαν ότι ο παγετώνας South Col έχει χάσει περισσότερα από 54 μέτρα πάχους τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο παγετώνας, ο οποίος βρίσκεται περίπου 7.906 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, λεπταίνει 80 φορές πιο γρήγορα από ό,τι χρειάστηκε αρχικά να σχηματιστεί ο πάγος στην επιφάνεια.

Ο ρυθμός αυτός μείωσης ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας και τους ισχυρούς ανέμους.

Οι επιστήμονες που ηγούνται της μελέτης διαπίστωσαν ότι από τη δεκαετία του 1990, ο πάγος που χρειάστηκε περίπου 2.000 χρόνια για να σχηματιστεί, έχει λιώσει.

Σημείωσαν επίσης ότι το παχύ χιόνι του παγετώνα έχει διαβρωθεί, εκθέτοντας τον λεγόμενο μαύρο πάγο στον ήλιο και επιταχύνοντας τη διαδικασία τήξης.

Ο δρ Mariusz Potocki, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης, είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν «ότι ο παγετώνας South Col μπορεί να πεθαίνει – μπορεί ήδη να είναι ένα «λείψανο» από μια παλαιότερη, πιο κρύα εποχή».

Ένας άλλος συντάκτης της έκθεσης, ο δρ Tom Matthews από το Kings College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο κλίμα της περιοχής που να προκαλέσει το κύμα τήξης.

Ενώ το λιώσιμο των παγετώνων έχει μελετηθεί ευρέως, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες σε αυτό το ύψος δεν έχει μελετηθεί στο παρελθόν.

Μια ομάδα 10 επιστημόνων επισκέφτηκε τον παγετώνα, όπου εγκατέστησαν τους δύο υψηλότερους σταθμούς παρακολούθησης καιρού στον κόσμο και εξήγαγαν δείγματα από έναν πυρήνα πάγου μήκους 10 μέτρων.

Ο αρχηγός της αποστολής δρ Paul Mayewski είπε στο BBC ότι η μελέτη «προσθέτει μια κατανόηση για το υψηλό αυτό υψόμετρο, που δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμη».

Παρατήρησε επίσης ότι η ταχεία τήξη θα μπορούσε να έχει μια μεγάλη ποικιλία «σημαντικών επιπτώσεων σε περιφερειακή έως παγκόσμια κλίμακα».

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από την οροσειρά των Ιμαλαΐων για πόσιμο νερό, και αν άλλοι παγετώνες στην περιοχή και παγκοσμίως ακολουθήσουν το παράδειγμα του Έβερεστ, η ικανότητά τους να παρέχουν πόσιμο νερό ή νερό για άρδευση θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά.

Η μείωση αυτή θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία πρόκληση για τους ορειβάτες, καθώς σε μελλοντικές αποστολές στο βουνό θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιο εκτεθειμένους βράχους και πάγους, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναρρίχηση.

Ο δρ. Matthews σημείωσε ότι οι ερευνητές πρέπει τώρα να εξετάσουν «σε ποιο βαθμό η ευαισθησία που ανακαλύψαμε εδώ, ισχύει ευρύτερα για τα αποθέματα πάγου στην κορυφή του κόσμου».

Πέρυσι, μια ομάδα Γάλλων ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παγετώνες σε ολόκληρο τον κόσμο λιώνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό.

πηγή: BBC

Μικροβιακή αντοχή: “Κρυφή πανδημία” η κατάχρηση αντιβιοτικών- Πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο

Previous article

Ένοπλη ληστεία στα γραφεία της ΑΝΕΚ στον Πειραιά

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *