ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιος Βαλεντίνος: Λείψανά του βρίσκονται στη Μυτιλήνη -Η ιστορία τους

0

Στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης βρίσκεται απότµηµα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργεία για την γιορτή του Αγίου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Νάξου – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου στην οποία ανήκει και η καθολική Κοινότητα της Μυτιλήνης, Ιωσήφ Πρίντεζη, με την τήρηση όλων προβλεπόμενων, λόγω κορωνοϊού, μέτρων.

Οστά του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκονταν επί έναν αιώνα κάτω από την από την Αγία Τράπεζα στον Καθολικό ναό της Μεταστάσεως, που βρίσκεται στην οδό Ερμού, στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Όμως οι κάτοικοι του νησιού δεν γνώριζαν ότι στην καθολική Εκκλησία υπήρχε απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Σύμφωνα με την Wikipedia, ο Άγιος Βαλεντίνος – κατά την αγιολογία της καθολικής εκκλησίας – βασανίστηκε κι αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 268 στη Φλαμίνια από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β΄ ή αλλιώς Γότθο.

Η σορός του Άγιου Βαλεντίνου τάφηκε στις κατακόμβες της Αγίας Πρυσκήλλας. Το 1815 τα λείψανα αφαιρέθηκαν από τις κατακόμβες και στη συνέχεια δωρίθηκαν στον ιερέα ευγενή Ιωάννη – Βαπτιστή Longarini di S. Costanzo από το δουκάτο του Ουρμπίνο. Στη λειψανοθήκη τοποθετήθηκε και μια συνοδευτική περγαμηνή αυθεντικότητας.

Το 1907 τα λείψανα βρέθηκαν στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη, όπου υπήρχε τότε αξιόλογη κοινότητα καθολικών (Φραγκολεβαντίνοι). Δεν είναι γνωστή η ακριβής διαδρομή των λειψάνων, πιθανότατα μεταφέρθηκαν στη Μυτιλήνη από κάποιο απόγονο του Longarini di S. Costanzo (κατά κληρονομική διαδοχή από τον ίδιο) που μετανάστευσε στη Μυτιλήνη στο τέλος του 19ου αιώνα. Τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κεντρικό ιερό βήμα του καθολικού ναού της Μυτιλήνης και πιθανότατα είχαν δοθεί προς φύλαξη από τον κάτοχό τους στον τότε εφημέριο της Μυτιλήνης. 

Στις 27 Απριλίου 1907 ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος πραγματοποίησε αυτοψία στα λείψανα και εξακρίβωσε την αυθεντικότητα τους, και κράτησε τμήματα προορισμένα για τη Ρώμη, τη Σμύρνη και τη δωρήτρια οικογένεια. Τελευταία κάτοχος των τιμίων λειψάνων ήταν η Λουκία Θεοφανοπούλου Bongigli, η οποία τα δώρισε στον καθολικό ναό της Μυτιλήνης.

Το 1990 και ενώ η κοινότητα των καθολικών στη Μυτιλήνη είχε μειωθεί σημαντικά ο Φραγκισκανός μοναχός Τορκουάτο Μορίνι μεταφέρει τα λείψανα στον ναό του Τάγματος των Καπουτσίνων των Αγίων Φραγκίσκου και Κλάρας της Αθήνας στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην Αθήνα. Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου τού παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, ιερομονάχου καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο, και παραδόθηκαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη. Kάποια λείψανα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, στη Ρώμη. Το 2015 τα λείψανα που βρίσκονταν στη Χίο μεταφέρθηκαν ξανά στη Μυτιλήνη και βρίσκονται στη καθολική εκκλησία της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Σε κελάρι στον βυθό της θάλασσας του Ηρακλείου 5.000 μπουκάλια κρασί

Previous article

Σουβλάκι: Το πρώτο βιβλίο για το διασημότερο ελληνικό street food μόλις κυκλοφόρησε

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *