ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απαγόρευση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus εισηγείται η Ε.Ε.

0

Να απαγορευτεί η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης που αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό όμιλο NSO, ζήτησε σήμερα η Εποπτική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ε.Ε. (EDPS), προειδοποιώντας ότι το αμφιλεγόμενο Pegasus μπορεί να οδηγήσει σε ένα «άνευ προηγουμένου επίπεδο παρείσφρησης, ικανό να παρεμβαίνει στις πιο οικείες πτυχές της καθημερινής μας ζωής».

Το Ισραήλ έχει δεχτεί παγκόσμια πίεση και κριτική, καθώς έχει αποκαλυφθεί ότι το εργαλείο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί παράνομα από ορισμένες ξένες κυβερνήσεις – πελάτες της εταιρείας, προκειμένου να κατασκοπεύσουν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Η NSO δηλώνει ότι δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη πελατών που έχουν χρησιμοποιήσει ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Pegasus για κατασκοπία. Υποστηρίζει ακόμη ότι από την στιγμή που πωλείται το σύστημα παρακολούθησης στις κυβερνήσεις – πελάτες της, εκείνη παύει να εμπλέκεται στη λειτουργία του καθ’ οιονδήποτε τρόπο.  

«Η απαγόρευση της ανάπτυξης και της εγκατάστασης λογισμικών κατασκοπίας με τις δυνατότητες του Pegasus στην Ε.Ε. θα ήταν η πιο αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας», ανέφερε στην εισήγησή του EDPS.

«Στο επίκεντρο της συζήτησης για εργαλεία όπως το Pegasus δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο η χρήση της τεχνολογίας, αλλά η σημασία που αποδίδουμε στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση της εποπτικής αρχής.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, με επικεφαλής τη μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα Forbidden Stories, με έδρα το Παρίσι, ανέφερε ότι το λογισμικό κατασκοπίας είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες παραβιάσεις έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Σχολεία: Πώς θα διεξαχθεί η πρώτη ελληνική «PISA» – Εξετάσεις τον Μάιο

Previous article

Μέχρι και αρδευτικό επιδοτούν οι δασώσεις, μεγάλο το ενδιαφέρον αγροτών για τα 90 εκατ. του νέου προγράμματος

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *