Στην Βουλή κατατίθεται χθές (Δευτέρα) προς έγκριση η σύμβαση της Άκτωρ με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά την Διώρυγα της Κορίνθου. Αμέσως μετά την ψήφιση της σύμβασης η εταιρεία θα μπορεί να προγραμματίσει την έναρξη των εργασιών.
“Οι εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου ξεκινούν σε λίγες ημέρες. Το ύψος της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ – και όχι στα 10 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Ως εκ τούτου, λόγω του μεγάλου κόστους του έργου, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 εγκρίνεται από τη Βουλή, αμέσως μετά, δηλαδή εντός της ίδιας εβδομάδας υπογράφεται η σχετική σύμβαση και την επόμενη ημέρα ξεκινά ο ανάδοχος -η Άκτωρ- τις εργασίες…”, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.
Πως φτάσαμε από τα 175.000 ευρώ στα 30 εκατομμύρια!
Ο αρχικός σχεδιασμός της διοίκησης του φορέα που διαχειρίζεται τη Διώρυγα (Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου – ΑΕΔΙΚ) προέβλεπε ένα πλάνο γρήγορων και στοχευμένων δράσεων με προϋπολογισμό 175 χιλιάδων ευρώ, για μια σειρά από εργασίες αποφόρτισης στο επίμαχο σημείο, όπου γίνονται οι κατολισθήσεις. Σκοπός ήταν να λειτουργήσει η Διώρυγα, τουλάχιστον για το καλοκαίρι του 2021, ώστε να μην χαθούν έσοδα.
Αυτή η διαδικασία, δηλαδή το κλείσιμο της διώρυγας μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών με ίδια μέσα, είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν, το 2018, με κόστος, περίπου 80.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ύστερα από διάστημα περίπου 20 ημερών η διώρυγα να επαναλειτουργήσει.
Ωστόσο το υπουργείο Υποδομών, δια το Υπερταμείου, απέρριψε την σχετική προοπτική, καθώς δεν διασφαλιζόταν ότι θα μπορεί να συνεχιστεί η ναυσιπλοΐα χωρίς τον κίνδυνο κάποιου μικρού ή μεγάλου ατυχήματος, την ώρα της διέλευσης ενός πλοίου ή ενός σκάφους, με πολύ μεγαλύτερες τελικά ζημιές. Η συνέχεια έδειξε πως αυτή η επιλογή ήταν μάλλον η πιο σωστή καθώς οι καταπτώσεις συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2021.
Έτσι, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου (2021) έγινε γνωστή η έγκριση κονδυλίου ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα στη Διώρυγα και με στόχο να τρέξουν άμεσα. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στην έδρα της ΑΕΔΙΚ υπό τον Νίκο Ταγαρά (δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ) με σκοπό να βρεθεί βέλτιστη και οριστική λύση στο πρόβλημα των καταπτώσεων.
Τότε, ο κ. Ταγαράς δήλωνε πως “θα γίνουν τρία έργα – παρεμβάσεις, τα δύο εκ των οποίων αφορούν τις καταπτώσεις και το τρίτο την περίφραξη. Το πρώτο έργο αφορά την μελέτη κατασκευή για την άρση του προβλήματος των καταπτώσεων. Όπως διαπιστώθηκε από τις μελέτες που έγιναν, οι καταπτώσεις έχουν προκληθεί από διαβρώσεις που έχουν προκαλέσει στους λίθινους κρηπιδότοιχους τα νερά του βιολογικού καθαρισμού Κορίνθου – Λουτρακίου. Πρόκειται για μία ζώνη περίπου 1 χιλιομέτρου, ανάμεσα στα πολυβολεία και τον νοητό άξονα του αγωγού του βιολογικού καθαρισμού. Για την επίλυση του προβλήματος θα χρειαστεί ένα μεγάλο έργο με προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά, μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε με την συμμετοχή Ταγαρά, Δήμα, Σκέρτσου και άλλων παραγόντων θα βγουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Το μόνο που απομένει είναι να υποβληθεί το αίτημα για την χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χτεσινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε να κηρυχτεί η Διώρυγα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, γεγονός που θα επιτρέψει να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις….“
Τον σχεδιασμό επιβεβαίωσε τον Απρίλιο του 2021 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Ισθμό! Εκείνη την ημέρα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει: «Μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μία ουσιαστική παρέμβαση στη διώρυγα, ύψους 9 εκατομμυρίων. Πρόκειται για μία αναγκαία παρέμβαση προκειμένου να εξασφαλιστεί και η ασφάλεια της διέλευσης από τη Διώρυγα…».


Η κυβέρνηση, λοιπόν, ανέθεσε με διαδικασίες fast-track στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την εκπόνηση μελετών (γεωτεχνική έρευνα, γεωτεχνικές μελέτες, υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες λιμενικών έργων), και την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης.
Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και τελικά τον Δεκέμβριο του 2021 (μόλις οκτώ μήνες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη δέσμευση 32 εκατ. ευρώ, για το έργο και ξεκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία με απευθείας διαπραγμάτευση, μέσω πρόσκλησης. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι εταιρείες που κλήθηκαν να δώσουν προσφορά είναι οι: ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ, με το έργο να καταλήγει στον τελευταίο.
Οι αρχικές μελέτες (των 9 εκατ. ευρώ) προέβλεπαν ότι οι εργασίες θα κρατήσουν ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο, κάτι που σημαίνει πως η Διώρυγα δεν θα παραδοθεί σε κυκλοφορία ούτε το φετινό καλοκαίρι. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα η απώλεια εσόδων για την Διώρυγα είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα έχουν συμπληρωθεί πάνω από δύο χρόνια με την διέλευση κλειστή. Ήδη η ΑΕΔΙΚ έχει λάβει δάνειο 2,5 εκατ. προκειμένου να καλύψει το μισθολογικό κόστος.
Το ερώτημα για το πως από τα 9 εκατομμύρια φτάσαμε στα 30 (ή 32) παραμένει πάντως ισχυρό και ασφαλώς θα χρειαστεί να δοθούν εξηγήσεις για το ποιες νέες εργασίες (οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί στις αρχικές μελέτες) οδήγησαν στον τριπλασιασμό του κόστους…
Comments