ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα ουζερί της ιχθυαγοράς τα τσίπουρα ξεκινάνε από το πρωί

0

Εδώ έρχεσαι για ούζο, τσίπουρο ή μπίρα με μεζέ στα σβέλτα, καθιστός σε βαρέλια μπίρας ή όρθιος στον πάγκο, μέχρι να σου καθαρίσουν τα μπαρμπούνια που έχεις πάρει από την αγορά. Ο Κώστας είναι ο κάπελας ή, καλύτερα, ο μπάρμαν και ιδιοκτήτης. Με το ένα χέρι στη μόστρα σερβίρει τσίπουρο, με το άλλο τουμπάρει το κεφτεδάκι στην ψησταριά. Ανέλαβε την επιχείρηση το 2012. Από το 1970 μέχρι τότε την έτρεχε ο πατέρας του, ο Γιώργος Καραγιάννης. Ήρθε από την επαρχία παιδάκι κι έκανε ένα σωρό δουλειές, από οικοδόμος και οδηγός μέχρι σερβιτόρος και διανομέας ποτών, ώσπου μαζί με τον γαμπρό του άνοιξαν αυτό το μαγαζί εντός της αγοράς, όταν η Βαρβάκειος ήταν στα ντουζένια της.

«Μεζές κρεάτινος ή θαλασσινών;» θα σας ρωτήσει ο Γιώργος και θα σερβίρει ανάλογα
Το τσίπουρο σερβίρεται με τη μόστρα

Σήμερα ο γιος του ο Κώστας, που το τρέχει, έχει να αντιμετωπίσει πολλά ζόρια – από την πανδημία που επέβαλε τις αποστάσεις και καταδίκασε τα στενούτσικα μαγαζιά μέχρι την ακρίβεια που χτύπησε τους πελάτες και έχουν μετριάσει τα έξοδα της διασκέδασης. Στο μαγαζί του, βέβαια, φαγητό και ποτό είναι πολύ οικονομικά. Σερβίρει μεζέδες θαλασσινούς και κρεατένιους – ελιές, πιπερίτσες τουρσί, ψωμί, γαρίδα βραστή, σκουμπρί καπνιστό, πέστροφα, γαύρο μαρινάτο μερακλίδικο, ψητό μπιφτεκοκεφτεδάκι, ντολμαδάκι, τυρί, λουκανικάκι κοκτέιλ. Ανοίγει στις 7.30 το πρωί και σερβίρει κατευθείαν τα πρώτα τσίπουρα. Οι καταστηματάρχες είναι στο πόδι από νωρίς, έχουν πιει τον καφέ τους αλλού, αξημέρωτα. Και ο κόσμος όμως, που έρχεται εδώ για να ψωνίσει, είναι «πρωινός». Έχουν ξυπνήσει νωρίς και κατεβαίνουν μετά τον καφέ τους για να πετύχουν την καλύτερη ποιότητα. Οι πελάτες του Κώστα είναι όλοι γνωστοί, φωνάζουν ο ένας τον άλλον με τα μικρά τους ονόματα. Οι καθημερινοί βάζουν ένα χεράκι και στο σερβίρισμα, όταν είναι πολύ στριμωχτά για να παραγγείλεις δεύτερο και τρίτο – εύκολα χάνεις το μέτρημα. 

Μια ποικιλία θαλασσινών, με γαρίδες, μύδια καπνιστά και γαύρο μαρινάτο
Μαζί με την παγωμένη μπίρα φέρνει τυρί σαγανάκι, κεφτέ και λουκάνικο
Οι κεφτέδες, ψημένοι, όχι τηγανισμένοι, είναι από τα σουξέ του μαγαζιού

Εδώ είναι καλά να έρθει κανείς κατά τις 12.00, για να πιάσει «στασίδι». Τις καθημερινές κλείνει συνήθως στις 16.30 – το ωράριο είναι κάπως ελαστικό. Κάποιες Κυριακές τον χρόνο, όχι περισσότερες από τρεις, δηλαδή Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Απόκριες, μένει ανοιχτό. Η μόνη μέρα που δουλεύει βράδυ είναι η Κυριακή που προηγείται της Καθαρής Δευτέρας, όταν η Δημοτική Αγορά λειτουργεί όλη τη νύχτα, μέχρι το πρωί. Φέτος, λόγω των περιορισμών, δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα ανοίξει εκείνη τη μέρα το ουζερί. 

Όσοι το επισκεφθείτε για πρώτη φορά, θα το νιώσετε αμέσως: Έχει έναν παλμό αυτό το μαγαζί. Ασυντόνιστες κουβέντες, αλλά μετρημένες. Γίνεται ωραίο αλισβερίσι, έχεις πάρε-δώσε με ανθρώπους που δύσκολα θα συναντήσεις αλλού.

(gastronomos.gr)

Έλενα Ναθαναήλ. Σαν σήμερα, το 2008, έφυγε από τη ζωή.

Previous article

Στην Κόρινθο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *