ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σύνοδος υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη για την προστασία της βιοποικιλότητας

0

Σύνοδος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πραγματοποιείται στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες σχεδόν τις χώρες, με στόχο την πρόληψη απώλειας της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Η προστασία της βιοποικιλότητας θεωρείται κρίσιμη για την αποφυγή εξαφάνισης πολλών ευάλωτων ειδών, την πρόληψη εμφάνισης παθογόνων παραγόντων όπως ο κορονοϊός, αλλά και των αρνητικών συνεπειών τους τόσο στις ζωές όσο και στα μέσα για την επιβίωση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Η σύνοδος με αντικείμενο την επεξεργασία Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και πραγματοποιείται με καθυστέρηση δύο ετών, καθώς ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας. Θα είναι η τελευταία σύνοδος για αυτόν τον σκοπό πριν από τη μεγάλη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί επόμενους μήνες στο Κουνμίνγκ της Κίνας, όπου αναμένεται να υιοθετηθεί η Σύμβαση. 

Όπως τόνισε η εκτελεστική γραμματέας της Συνόδου, Ελιζαμπέτ Μαρούμα Μρέμα, «έχουμε αυτόν τον μοναδικό στόχο: να μειώσουμε την απώλεια βιοποικιλότητας και να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον στο οποίο θα ζούμε σε αρμονία με τη φύση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Ένα ζήτημα που έχει ανακύψει λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελβετία, λόγω του κλεισίματος του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για πτήσεις από τη Ρωσία. Οι διοργανωτές της συνόδου εξέφρασαν την ελπίδα ότι τουλάχιστον οι Ρώσοι διπλωμάτες που βρίσκονται στη Γενεύη θα παραστούν στις εργασίες της συνόδου.

Διακυβερνητική, επιστημονική μελέτη για τη βιοποικιλότητα διεθνώς που πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια κατέγραφε πρωτοφανή υποχώρηση της φύσης και επιτάχυνση της εξαφάνισης ειδών: έως και ένα εκατομμύριο είδη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλήρους εξαφάνισης τις επόμενες δεκαετίες.

Ο οργανισμός Campaign For Nature που εδρεύει στις ΗΠΑ επισημαίνει ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη Γενεύη είναι ο στόχος να προστατευθούν και να διατηρηθούν ανέπαφα τουλάχιστον το 30% των εδαφών, των εσωτερικών υδάτων και των ωκεανών του κόσμου, ώστε να προληφθεί η απώλεια οικοτόπων και ενδιαιτημάτων ζώων και φυτών, η «υπερεκμετάλλευση» της φύσης από ανθρώπους και επιχειρήσεις και η εμφάνιση παθογόνων παραγόντων που ευδοκιμούν όταν διαταράσσεται το φυσικό περιβάλλον.

Οι διοργανωτές της συνόδου επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που προκαλούν απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πέντε:

  • Αλλαγές στη χρήση της γης και της θάλασσας
  • Μη βιώσιμη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος μέσω δραστηριοτήτων όπως η γεωργία
  • Η κλιματική αλλαγή
  • Η ρύπανση
  • Η εξάπλωση ειδών-εισβολέων σε ενδιαιτήματα άλλων ειδών τα οποία εκτοπίζονται ή εξαφανίζονται.

Έμμεσο ρόλο, πάντως, παίζει και η μη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση.

Σύμφωνα με την Ελιζαμπέτ Μαρούμα Μρέμα, βασικό ζήτημα θα είναι οι προσπάθειες για τον αναπροσανατολισμό των επιδοτήσεων προς λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες. Πρόκειται και ποσά ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων ετησίως και θα εξεταστεί  πώς «αυτές οι χρηματοοικονομικές ροές μπορούν να απομακρυνθούν από επικίνδυνες για τη φύση δραστηριότητες και να κατευθυνθούν σε θετικές».

Ένα σχέδιο πρότασης για το πλαίσιο που θα εγκριθεί στην Κίνα θα έχει ως στόχο να απαιτήσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση ή ακόμη και βελτίωση της βιοποικιλότητας. Το θέμα της μείωσης της ρύπανσης από τα πλαστικά είναι επίσης μέρος του σχεδίου, είπε η Μρέμα.

Οι προϋποθέσεις για ρύθμιση της ασφαλιστικής κάλυψης αγροτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Previous article

Eurovision: Φαβορί το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra στη σκιά του πολέμου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *