ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση πετρελαίου κίνησης και κάρτα καυσίμων για αγρότες

0

Τι είναι η ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για επιδότηση του κόστους αγοράς

Δύο παρεμβάσεις στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτές είναι: 

1. Η πρώτη παρέμβαση είναι αυτή που αφορά την κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, καθώς μέσα στους δικαιούχους είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βεβαίως και οι αγρότες που μπορεί να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου αυτού μέτρου για τα οχήματά τους, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια. 

2. Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο, αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, κατά 350 εκατ. ευρώ, τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6% και την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης των αγροτών για το 2022. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνονται στον πρωτογενή τομέα, με συνολικό κόστος 200 εκατ. ευρώ για το 2022

– Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η υλοποίηση με ΥΑ στις επόμενες μέρες. 

– Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ. Θα γίνει η κατανομή των ποσών ανά αγροτική εκμετάλλευση, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. 

– Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Κόστος: 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. 

– Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος: 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. 

– Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022. 

– Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ. 

– Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, αναμένεται το επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανακοίνωση της εργαλειοθήκης, η οποία θα δώσει ίσως τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση της ανάγκης νέων παρεμβάσεων: «Αυτό θα υπάρχει διαθέσιμο τις επόμενες μέρες και τότε θα μπορούμε ειδικά για τους αγρότες να δούμε αν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα στήριξης», είπε ο ΥπΑΑΤ. 

Επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας 

Για μη οικιακούς καταναλωτές ανάμεσά τους και το αγροτικό τιμολόγιο, η επιδότηση ρεύματος διπλασιάζεται σε 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 65 ευρώ τον Μάρτιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 25 KVA καθώς για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άρα το σύνολο της επιδότησης φθάνει τα 230 ευρώ. 

Για όλες τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 KVA θα εφαρμοστεί αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. 

Τι είναι η ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για επιδότηση του κόστους αγοράς 

Με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, που θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κάρτα θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 

Θα δηλώνεται στο gov.gr ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία) ανά δικαιούχο. Όσοι δεν έχουν smart phones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό. Για την ηπειρωτική χώρα, η επιδότηση θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 ευρώ ανά μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για παράδειγμα, ότι με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα. 

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

Πηγή – Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου

Σινεμά / Νεα – Τα γυρίσματα της ταινίας «Maestro», το κάστ και ο Μπράντλεϊ Κούπερ

Previous article

Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Γεωργαντάς για αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα και λιπάσματα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *