ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

“1821. Η Επανάσταση και οι Απαρχές του Ελληνικού Αστικού Κράτους” – Κόρινθος

0

Η συμπλήρωση 201 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε βαθύτερα τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους, όπως και τις τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτά εκδηλώθηκαν.

Διαχρονικά και ανεξάρτητα από την επάρκεια της ιστορικής τεκμηρίωσης, η ελληνική αστική τάξη και οι πολιτικοί και ιδεολογικοί της φορείς χρησιμοποιούν τις επετείους της Επανάστασης του 1821 προκειμένου να προωθήσουν το βασικό αστικό ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας». Με άλλα λόγια, ταυτίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού προκειμένου να προωθήσουν τις εκάστοτε προτεραιότητες της καπιταλιστικής εξουσίας.

Σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στη «γειτονιά μας» γίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα η αποδέσμευση της εργατικής τάξης και γενικά των λαϊκών στρωμάτων από το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας όσο και η εξαγωγή χρήσιμων –από τη σκοπιά τους– ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Σε αυτή την προοπτική η Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί στην παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 20/3 στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Φενεός: H προγραμματική σύμβαση για τον αναδασμό υπογράφηκε

Previous article

Ευρεσιτεχνίες απο το παρελθόν – Και ποιος είπε ότι τη δεκαετία του 1980 δεν μπορούσαμε να «κατεβάσουμε» παιχνίδια;

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *