Αυτά τα κεφτεδάκια ήταν best-seller στο Uberness, το cult εστιατόριο του Καλλίδη στη Λαχαναγορά. Ο σεφ μας χάρισε τη συνταγή για να τα φτιάξουμε σπίτι μας.
Η προσθήκη-έκπληξη είναι ο κιμάς από χοιρινό λαιμό. Είναι νόστιμος και δίνει την απαραίτητη λιπαρότητα στους κεφτέδες, καθώς το μείγμα τους δεν περιέχει άλλη λιπαρή ουσία. Το μυστικό όμως της συνταγής είναι ο δυόσμος σε γενναίες ποσότητες: φρέσκος, για τη δροσερή αίσθηση, και ξερός, άφθονος, τριμμένος σε πούδρα, να ενσωματωθεί σε όλο το μείγμα
Υλικά
Τεμάχια: 20-25
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 300 γρ. κιμάς από χοιρινό λαιμό
- 1 αυγό
- 4 κουτ σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, λιωμένα στον πολυκόφτη
- τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσουν)
- 2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος (σε σουρωτηράκι) καλά, να γίνει πούδρα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 6 κουτ. σούπας ξίδι
- αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα πολύ καλά ομογενοποιημένο μείγμα. Σκεπάζουμε και βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, φτάνοντας περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα του. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Πλάθουμε με το μείγμα κεφτέδες μεγέθους μεγάλου καρυδιού και τους τηγανίζουμε σε δόσεις (χωρίς να τους αλευρώσουμε) στο καυτό λάδι, για 4-5 λεπτά, ρολάροντάς τους μέσα στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με δυόσμο ζεστά με τηγανητές πατάτες.
(gastronomos.gr) |
Comments