ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο «CODA» το Όσκαρ καλύτερης ταινίας – Της Τζέιν Κάμπιον η καλύτερη σκηνοθεσία

0

Θρίαμβος για το CODA της Χέντερ. Η Κάμπιον μόλις η τρίτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας. Στην Τσαστέιν το βραβείο α’ γυναικείου ρόλου, ενώ το α’ ανδρικού ρόλου παρέλαβε στον Σμιθ, ο οποίος χαστούκισε τον Κρις Ροκ γιατί κορόιδεψε τη γυναίκα του!

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ρωσοουκρανικού πολέμου τήρησαν οι παριστάμενοι στην 94η τελετή απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ, ενώ στις γιγαντοοθόνες προβλήθηκε μήνυμα που καλούσε τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Έπειτα από δύο χρόνια η τελετή των Όσκαρ έγινε ξανά διά ζώσης στην αίθουσα Walk of Fame. Θρίαμβος για το χαμηλού προϋπολογισμού φιλμ CODA» της Σιάν Χέντερ, για την ζωή μιας οικογένειας κωφών και της κόρης της, που έλαβε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διαψεύδοντας τα προγνωστικά ειδικών και συντρίβοντας αρκετά βαριά ονόματα που ανταγωνιζόταν.

Η σκηνοθέτρια Σιάν Χέντερ πήρε επίσης το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, ενώ ο Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου. Πρόκειται για αγγλόφωνη διασκευή της γαλλικής επιτυχημένης ταινίας «La Famille Bélier», 

Η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον έφυγε χθες με ακόμα ένα χρυσό αγαλματίδιο (μετά το 1994 για το σενάριο στα «Μαθήματα Πιάνου»), καθώς τιμήθηκε για την σκηνοθεσίας της στην ταινία «Η εξουσία του σκύλου» κι έγινε μόλις η τρίτη γυναίκα που κέρδισε σε αυτή την κατηγορία, έναν χρόνο μόλις μετά την Κλόι Τζάο. Η πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου, που είχε βραβευτεί για το πολεμικό δράμα The Hurt Locker το 2010.

AP Photo

Ο δημοφιλής Γουίλ Σμιθ έλαβε Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ «Η μέθοδος Γουίλιαμς», όπου ενσαρκώνει τον πατέρα-προπονητή των δύο πρωταθλητριών του τένις Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία» είπε δακρυσμένος ο ηθοποιός, ο οποίος λίγο νωρίτερα άφησε αποσβολωμένη όλη την αίθουσα ανεβαίνοντας στη σκηνή για να χαστουκίσει τον χιουμορίστα Κρις Ροκ, ο οποίος μόλις είχε πετάξει ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του -η Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ έχει αλωπεκίαση- προκαλώντας του το ξέσπασμα οργής. «Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα» είπε ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Τσαστέιν έλαβε βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ «The eyes of Tammy Faye», όπου ενσαρκώνει τον ρόλο της τηλεευαγγελίστριας Τάμι Φέι Μπέικερ. Η 45χρονη ηθοποιός ήταν ήδη δύο φορές υποψήφια υποψήφια για το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, αρχικά με το «Υπηρέτριες», κατόπιν για την ερμηνεία της στο «Zero Dark Thirty». Εντέλει κέρδισε φέτος παρά τον σκήρό ανταγωνισμό: Νικόλ Κίντμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Ολίβια Κόλμαν και Κρίστεν Στούαρτ.

AP Photo

Το φιλμ «Summer of Soul»του μουσικού της χιπ-χοπ Αμίρ «Questlove» Τόμσον, με θέμα την αξιομνημόνευτη αν και ξεχασμένη από πολλούς συναυλία στο Χάρλεμ το 1969, που είχε αποκληθεί «το μαύρο Γούντστοκ», πήρε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Ήδη πολυβραβευμένη αφότου κυκλοφόρησε, ειδικά στο φεστιβάλ Σάντανς του 2021, η θεαματική και γεμάτη ενέργεια ταινία κέρδισε το «Flee», ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για την πορεία αφγανού πρόσφυγα.

Τα βραβεία Όσκαρ στις κυριότερες κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • Καλύτερης ταινίας: «CODA»
  • Σκηνοθεσίας: Τζέιν Κάμπιον, «Η εξουσία του σκύλου»
  • Α΄ γυναικείου ρόλου: Τζέσικα Τσαστέιν, «The eyes of Tammy Faye»
  • Α΄ ανδρικού ρόλου: Γουίλ Σμιθ, «Η μέθοδος Γουίλιαμς»
  • Β΄ ανδρικού ρόλου: Τρόι Κότσουρ, «CODA»
  • Β΄ γυναικείου ρόλου: Αντριάνα ΝτεΜπόουζ, «Γουέστ Σάιντ Στόρι»
  • Καλύτερης ξένης ταινίας: «Drive my car» (Ιαπωνία)
  • Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: «Belfast»
  • Καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου: «CODA»
  • Καλύτερου ντοκιμαντέρ: «Summer of Soul»
  • Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: «Ενκάντο»

Ξεκινά σήμερα η δίκη Φιλιππίδη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού

Previous article

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ με 2 νεκρούς

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *