ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί ο Νίκας έκοψε την μεταφορά των απορριμμάτων της Σπάρτης στην Παλαιοχούνη

0

Το κακό φεγγάρι στο οποίο –καθώς φαίνεται-  είναι οι σχέσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου με την κυβέρνηση έχει ως θύμα την Σπάρτη. Την περασμένη Δευτέρα η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ στην Παλαιόχουνη αρνήθηκε να πάρει τα απορρίμματα της δοκιμαζόμενης πρωτεύουσας της Λακωνίας, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, για λόγους δημόσιας υγείας. Και αυτό, όπως υποστήριξαν οι παράγοντες της μονάδας, έγινε με εντολή Νίκα.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θυμίζουμε ότι η Σπάρτη είναι η πόλη που έχει κηρυχθεί (από τον Παναγιώτη Νίκα) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αδυναμίας της να διαχειριστεί τα απορρίμματά της. Οι εικόνες με τα βουνά των απορριμμάτων στους δρόμους, τον περασμένο Δεκέμβριο, και το γεγονός ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων δεν επιτρέπουν την λειτουργία της μονάδας στην Σκάλα Λακωνίας οδήγησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος στην απόφαση (ΦΕΚ με ημερομηνία 15 Μαρτίου και αριθμό Β΄ 1149/2022) για τη μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Σπάρτης στην «Παλαιόχουνη» του Δήμου Τρίπολης για το χρονικό διάστημα από 21.3.2022 έως 31.12.2022.

documentDownload

Πράγματι στις 24 Μαρτίου τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν εκεί, αλλά την Δευτέρα 28 Μαρτίου οι πόρτες της μονάδας έμειναν κλειστές με τους ανθρώπους της ΤΕΡΝΑ να λένε, όπως είπε ο ίδιος ο δήμαρχος Σπάρτης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πως αυτή ήταν η εντολή του Περιφερειάρχη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Φαίνεται, μάλιστα, πως η πρωτοβουλία του υπουργού περιβάλλοντος να παρακάμψει τον Περιφερειάρχη ενόχλησε τον Παναγιώτη Νίκα και πήρε προσωπικό χαρακτήρα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι κατά την διάρκεια μίας σύσκεψης που έγινε στην Τρίπολη για το θέμα αυτό, ο κ. Νίκας έκανε απίθανους χαρακτηρισμούς για τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον (Λάκωνα) γ.γ. του υπουργείου Μανώλη Γραφάκο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, ο Περιφερειάρχης απείλησε πως θα πάρει τηλέφωνο τον Μητσοτάκη να του τα «σούρει» για τις επιλογές του στα συγκεκριμένα πόστα.

Χτες, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας στην διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου είπε πως οι ευθύνες πλέον έχουν ονοματεπώνυμο σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κάνοντας έμμεση όσο και σαφή αναφορά στον κ. Νίκα.

Το ενδιαφέρον είναι πως η στάση του κ. Νίκα έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, στην περίπτωση που ο Νίκας δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ωστόσο, ο κ. Νίκας δεν έχει αναφερθεί σε πιθανότητα να μην είναι υποψήφιος…  

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η παράταξή του οποίου πήρε θέση με ανακοίνωση που υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι από την Λακωνία:

«Ο κ. Νίκας συνεχίζει προκλητικά να αδιαφορεί και να κινείται εχθρικά εναντίον της Λακωνίας και της Σπάρτης. Παρακολουθούσε ως απλός θεατής την ασφυκτική κατάσταση που επικρατούσε στη Σπάρτη σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, από τη στιγμή που έκλεισε οριστικά ο ΧΑΔΑ Αφυσσού, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαφορία και έλλειμμα συνεργασίας, οδηγώντας την ιστορική μας πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Ο κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας επέβαλε την απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.Κωνσταντίνου Σκρέκα, η οποία ελήφθη την 24η Φεβρουαρίου 2022 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την 15η Μαρτίου 2022 που αφορούσε τη μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Σπάρτης στη θέση «Παλαιόχουνη» του Δήμου Τρίπολης για το χρονικό διάστημα από 21.3.2022 έως 31.12.2022.

Ο κ. Περιφερειάρχης ο οποίος έχει αποκλειστικά την ευθύνη, αφού Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όφειλε να μεριμνήσει σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(Φο.Δ.Σ.Α) Πελοποννήσου και το Δήμο Σπάρτης για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Αντί αυτού θέλοντας να εκδικηθεί τους Λάκωνες και τους Σπαρτιάτες δημιούργησε εμπλοκή, και δε δίστασε να στραφεί και εναντίον του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.Κωνσταντίνου Σκρέκα και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκου, οι οποίοι μερίμνησαν για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Κύριε Περιφερειάρχη, δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσετε τη Σπάρτη και τη Λακωνία στην οπισθοδρόμηση και στο μαρασμό και σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα τις ευθύνες σας.

Καλούμε τους συνεργάτες του κ. Νίκα, αντιπεριφερειάρχες Θεόδωρο Βερούτη και Νίκωνα Τζινιέρη να σταματήσουν την απαθή στάση τους και να πάρουν θέση στηρίζοντας τα συμφέροντα της Λακωνίας…».  

Ποιες ομάδες θα ψηφίσουν στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κορινθίας

Previous article

Συνάντηση Δημάρχου Κορινθίων με την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *