ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) δημιουργεί η Motor Οil στους Αγίους Θεοδώρους

0

Στη δημιουργία δύο νέων σταθμών LNG (υγροποιημένου αερίου) στην Κόρινθο (Μοτορ Οιλ) και την Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην προώθηση αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία, για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία πλωτή βάση εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, που θα αποτελέσει το Floating Storage Regasification Unit (FSRU), που προωθεί η Motor Oil στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στους Αγ. Θεοδώρους Κορίνθου, επένδυση που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Motor Oil είναι περί τα τέλη της χρονιάς να αρχίσει η κατασκευή του έργου για να τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η “Διώρυγα Gas” έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου μέσω χερσαίου αγωγού. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs/ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.

Με την ολοκλήρωση του Διώρυγα Gas θα αυξηθεί η δυναμικότητα αποθήκευσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου κατά 80% με άμεση συνέπεια στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας. Η σημασία της αύξησης αποθηκευτικής δυναμικότητας ΥΦΑ διαφαίνεται σε περιόδους όπως η σημερινή που επικρατούν υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας πρέπει να εξασφαλισθεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Παράλληλα, δημιουργείται μια δεύτερη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στο νότιο άκρο της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση, καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το έργο θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου λόγω των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Ο σχεδιασμός του FSRU της Motor Oil προβλέπει και την εισαγωγή υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε η Διώρυγα Gas να καταστεί πρωτοπόρος δύναμη κατά τη μετάβαση στη νέα εποχή με χρήση καθαρότερων πηγών ενέργειας.

Συνελήφθη ο ύποπτος για την φωτιά στο Πεντεσκούφι

Previous article

Ταγαράς: Η Γέφυρα στο Μεσινό θα ανακατασκευαστε, τα κονδύλια δεν πρόκειται να χαθούν

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *