ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 14 Απριλίου

0

Η επιστροφή της «μαγείας» με τη νέα ταινία «Φανταστικά Ζώα» και τρία ντοκιμαντέρ για την φύση («Η Ιερότητα του Βουνού»), τη λαογραφική παράδοση («Ενθύμιον») και το Άγιο Όρος («Αδάμ Πού Ει;»), στο προ-πασχαλινό κινηματογραφικό μενού της Πέμπτης.

«Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ» (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)

Ο μαγικός κόσμος της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ επιστρέφει και ετοιμάζει βαλίτσες με νέα «Φανταστικά Ζώα» και παλιά μυστικά.

Στα «Μυστικά του Ντάμπλντορ» ο Τζουντ Λο ως Άλμπους Ντάμπλντορ (ιδανική επιλογή όπως φάνηκε ήδη από την προηγούμενη ταινία) θα αντιμετωπίσει τον δημοφιλέστατο Μαντς Μίκελσεν στο ρόλο του Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (κίνηση που ανανεώνει ριζικά το franchise μετά την απομάκρυνση Ντεπ) και ο βετεράνος «χαριποτεράς» σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γέιτς υπόσχεται νέα ξόρκια, διαφορετικές τοποθεσίες και λίγη περισσότερη μαγεία.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς | Σενάριο: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Στιβ Κλοβς | Πρωταγωνιστούν: Τζουντ Λο, Μαντς Μίκελσεν, Έντι Ρέντμεϊν, Έζρα Μίλερ, Νταν Φόγκλερ, Άλισον Σούντολ

«Η Ιερότητα του Βουνού» (The Sanctity of Space)

Γοητευμένοι από μία ασπρόμαυρη φωτογραφία, τρεις καταξιωμένοι ορειβάτες αναζητούν την απόλυτη περιπέτεια και μας δείχνουν γιατί ο άνθρωπος πρέπει να εξερευνά.

Η Ιερότητα του Βουνού γυρίστηκε σε πέντε χρόνια και παρουσιάζει μεγαλειώδεις εικόνες: από τις εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους του Γουόσμπερν και του Άνταμς, μέχρι την υπερσύγχρονη κινηματογράφηση από ελικόπτερο και τις φωτογραφίες από το διάστημα – με μία αξέχαστη ιστορία που διαπερνά γενιές. Είναι παράλληλα μία ιστορία περιπέτειας που κόβει την ανάσα και ένας ύμνος στο πνεύμα της εξερεύνησης.

Σκηνοθεσία: Ρενάν Οζτούρκ και Φρέντι Γουίλκινσον

Ενθύμιον (Memento)

Στο «Ενθύμιον» μεταφερόμαστε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας τις ημέρες του Πάσχα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό γινόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας και των ανθρώπων αυτού του μικρού χωριού και αναζητούμε τις ρίζες ενός ξεχωριστού εθίμου.

Μέσα από τα τραγούδια, τα λόγια και τους ήχους οι λιγοστοί του κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τους θρύλους και να δώσουν συνέχεια στη ζωή ακόμα και μετά το τέλος της. Μια αποτύπωση όχι μόνο εθνογραφική, ενός εθίμου η καταγωγή του οποίου χάνεται στο χρόνο, όπου τα έγχρωμα φιλμ του παρελθόντος σμίγουν με το ασπρόμαυρο παρόν και όπου οι ήχοι του κλαρίνου αντηχούν μέσα από τις πέτρες, τα βουνά, και τα πρόσωπα.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας

Αδάμ Πού Ει; (Where are you Adam?)

Το ντοκιμαντέρ του Αλεξάντερ Ζαποροσένκο από την Ουκρανία, επικεντρώνεται στη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Οι εικόνες της φύσης εναλλάσσονται με τον αδιάκοπο κύκλο εργασίών και προσευχής των μοναχών, δημιουργώντας έναν δεσμό μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου, ενός επίγειου «παράδεισου».Προσκαλώντας τους κινηματογραφιστές, οι μοναχοί ελπίζουν να ενθαρρύνουν κάθε θεατή να αφυπνιστεί και να ζήσει τη δική του ανάσταση.

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Ζαποροσένκο

(cinemagazine.gr)

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεσαία τάξη για να της πουλήσει αυτοκίνητα

Previous article

Απογείωση…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *