ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Μακρόν νίκησε, αλλά δεν έχει μήνα του μέλιτος

0

Μπορεί στη Γαλλία και την Ευρώπη να ακούστηκε χθες το βράδυ ένα επιφώνημα ανακούφισης, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν κατέγραψε τη δεύτερη εκλογική νίκη του έναντι στης ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όμως ο Γάλλος πρόεδρος δεν διαθέτει τη δυναμική της προηγούμενης πενταετίας για να εφαρμόσει ξανά το νεοφιλελεύθερο και σε ορισμένες εκφάνσεις ακραίο πρόγραμμά του.

Ο ίδιος θέλησε να φανεί ενωτικός, κάτι που επιχείρησε να κάνει και στις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο, με σαφή στόχο να προσεταιριστεί ψηφοφόρους του Κέντρο και της Αριστεράς και να επενδύσει στην «ψήφο της λογικής».

«Η νέα εποχή δεν θα είναι σαν την προηγούμενη θητεία, θα βρούμε έναν νέο τρόπο να κάνουμε πράγματα μαζί για μια καλύτερη πενταετία» είπε χαρακτηριστικά κατά τη νικητήρια ομιλία του.

Επόμενη πρόκληση θα είναι οι βουλευτικές εκλογές (τον Ιούνιο) που θα καθορίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα πρέπει να στηριχτεί ο Μακρόν για το πλάνο μεταρρυθμίσεων, με τον βασικό στόχο να παραμένουν οι μεγάλες ανατροπές στο γαλλικό κράτος πρόνοιας.

Συνήθως οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι κερδίζουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κυρίως επειδή οι υποστηρικτές των ηττημένων προεδρικών υποψηφίων δεν συμμετέχουν με μεγάλους αριθμούς στη διαδικασία. 

Ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν έδωσε ήδη από χθες… ραντεβού για τις βουλευτικές εκλογές, υποσχόμενη ισχυρή αντιπολίτευση εντός βουλής. 

Την ίδια ώρα ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Αριστεράς που είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν σημαντικά στον πρώτο γύρο, έχει βάλει ως μεγάλο στόχο την πρωθυπουργία στη χώρα. Παρά την «ψήφο λογικής» ώστε να μην κερδίσει η Ακροδεξιά την προεδρία, ο Μελανσόν δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει τον Μακρόν να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ετοιμάζεται για τη μεγάλη αντεπίθεση.

Ακόμη, πάντως, κι εάν ο συνασπισμός του Γάλλου προέδρου πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή, η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη στρέψει εναντίον του σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις.

Αιχμή του δόρατος παραμένει το συνταξιοδοτικό, μεταρρύθμιση από την οποία έκανε ήδη πίσω ο Μακρόν για να εξασφαλίσει την προεδρία. 

«Η εκλογή είναι είναι η λιγότερο χειρότερη επιλογή. Ρισκάρει να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλο κύμα κοινωνικής αγανάκτησης εάν επιχειρήσει να εφαρμόσει ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις, όπως στις συντάξεις» σχολιάζει στο Reuters ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, οικονομολόγος της Saxo Bank. 

Τα πρώτα μηνύματα, άλλωστε, τα πήρε και κατά την προεκλογική του εκστρατεία και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να βάλει στον πάγο τη μεταρρύθμιση και να συζητήσει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 και όχι στα 65 που ήταν ο αρχικός του στόχος. 

«Δεν υπάρχει μήνας του μέλιτος» προειδοποιεί ο Φιλίπ Μαρτίνες επικεφαλής του CGT, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες διαδηλώσεις εάν δεν εγκαταλείψει εντελώς το προωθούμενο μέτρο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αντιμέτωπος και με τα πιο πρόσφατα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την ακρίβεια που έφεραν πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσίασε μια σειρά μειώσεων σε τιμές ενέργειας, όμως τα μέτρα αυτά είχαν ισχύ μέχρι τις εκλογές. Οι υποσχέσεις για συνέχιση της προστασίας των καταναλωτών συνεχίζονται, όμως δεν έχει τεθεί κάποιο χρονικό όριο.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα μέτρα προστασίας θα πρέπει κάποια στιγμή να αρθούν, ενώ  βουλευτές προειδοποιούν ήδη για λαϊκή δυσαρέσκεια από την άνοδο των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως το ηλιέλαιο, το ψωμί και το ρύζι.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η αύξηση των τιμών στα καύσιμα έφερε το 2018 την άνοδο ενός από τα μεγαλύτερα κινήματα κοινωνικής ανυπακοής των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία, τα «κίτρινα γιλέκα» που προκάλεσαν μήνες αναταραχής στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις. 

Συνεπώς ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να είναι έτοιμος για σκληρότερη αντίθεση στα σχέδιά του, αλλά και θα πρέπει να μάθει να κάνει προσεκτικές κινήσεις, κάτι που δεν πραγματοποίησε την πρώτη του πενταετία.

Ο Μακρόν θεωρείται από πολλούς αλαζόνας, ενώ δεν είναι λίγοι οι Γάλλοι που τον απεχθάνονται, ιδιαίτερα από την προκλητική συμπεριφορά που έδειξε σε αρκετές περιπτώσεις κατά την πρώτη του θητεία, που έφεραν και μερικές «πολιτικές γκάφες». Ένας ψηφοφόρος, άλλωστε του είπε πρόσωπο με πρόσωπο ότι ήταν «ο χειρότερος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας».

Παράλληλα, οι σύμμαχοί του τον προειδοποιούν ότι θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας και διαβούλευσης με τους βουλευτές, τα συνδικάτα και την κοινωνία και να αλλάξει το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που ακολούθησε κατά την πρώτη θητεία του.

Το ερώτημα, φυσικά, παραμένει εάν ο Γάλλος πρόεδρος έχει μάθει από τα λάθη του…

Βαθύ: Ο άγνωστος γαλάζιος όρμος της Αστυπάλαιας, με ένα από τα αρχαιότερα ερωτικά γκράφιτι στον κόσμο

Previous article

Σχολεία: Η λήξη των μαθημάτων, οι πανελλαδικές εξετάσεις και τα μέτρα προστασίας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *