ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» το μέγα deal Motor Oil-Ελλάκτωρ

0

Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 182.000.000 ευρώ.

Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ, ανακοίνωσε ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με την REGGEBORGH INVEST BV (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1.000 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST BV θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ. Η συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

► Νωρίτερα, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Ελλάκτωρ και της Motor Oil, έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς έγινε γνωστό ότι οι Μπάκος-Καϋμενάκης βρίσκονται σε μακρόχρονη αντιπαράθεση με την ολλανδική Reggenborgh που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και ελέγχει τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, άλλοτε ελεγχόμενη από τους Μπόμπολα και Καλλιντσάντση, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος όμιλος στις κατασκευές και στις ΑΠΕ στη χώρα, μετά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ενδιαφέρον του Ομίλου Βαρδινογιάννη αφορά κυρίως την επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές.

Ανακοινώσεις και δηλώσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία».

Οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσαν ότι «θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Από το Σάββατο 14 Μαΐου θα λειτουργεί στην Οδό Κολιάτσου η Λαϊκή Αγορά Κορίνθου

Previous article

Σινεμά / Νεα – Σαν να επιστρέφω σε κάτι πιο απλό και ουσιαστικό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *