ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε είναι η γιορτή της γυναίκας 2022

0
Πότε πέφτει η γιορτή της γυναίκας

Η σημασία της γυναίκας καθώς και ο ρόλος της στην κοινωνία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Μια γυναίκα είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μάνα, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Οι ευθύνες όλο και μεγαλώνουν. Για αυτό και κάθε γυναίκα αξίζει να αναγνωριστεί η προσφορά της.

Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στη γιορτή της μητέρας, στη γιορτή του πατέρα, κλπ. Τι γίνεται όμως με τη γιορτή της γυναίκας; Πότε πέφτει και γιατί γιορτάζεται; Είναι κινητή γιορτή ή γιορτάζεται κάθε χρόνο σε μια στάνταρ ημερομηνία;

Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά, απλά και κατανοητά όπως πάντα.

Πότε είναι η γιορτή της γυναίκας;

Η γιορτή της γυναίκας, η οποία είναι γνωστή και ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας, γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία κάθε χρόνο η οποία μάλιστα είναι κοινή για ολόκληρο τον κόσμο.


Η μέρα αυτή είναι η 8η Μαρτίου κάθε χρόνο και παρακάτω θα εξηγήσουμε αναλυτικά πως προέκυψε.

Ενδεικτικά:

♦ το 2022 η γιορτή της γυναίκας πέφτει ημέρα Τρίτη στις 8 Μαρτίου,
♦ το 2023 η γιορτή αυτή πέφτει Τετάρτη και την ίδια φυσικά ημερομηνία.

Πως καθιερώθηκε η γιορτή της γυναίκας;

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων γιορτών, η ημέρα αυτή ξεκίνησε να γιορτάζεται από την Αμερική.

Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες γιορτές, η γιορτή ή η ημέρα της γυναίκας δεν κρύβει από πίσω της κάποια γλυκανάλατη ιστορία, αλλά καθιερώθηκε προς τιμή των εργατικών αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1857.

Οι Αμερικανίδες διαμαρτύρονταν τότε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια που δούλευαν, για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που είχαν, για τους πολύ χαμηλούς μισθούς κλπ.

πότε γιορτάζεται η ημέρα της γυναίκας
Ωστόσο, η ημέρας της γυναίκας δεν καθιερώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 50 χρόνια για να γιορταστεί για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 1909 έπειτα από πρωτοβουλία τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Δύο χρόνια αργότερα η γιορτή υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ωστόσο η καθιέρωση ήρθε έπειτα από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1977 όταν η ημέρα αυτή ορίστηκε επίσημα ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Στις μέρες μας, στη γιορτή της γυναίκας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Άλλες έχουν σκοπό να τιμήσουν τους αγώνες και την ισότητα των δύο φύλων, ενώ άλλες επικεντρώνονται περισσότερο στην ψυχαγωγία των γυναικών.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες λοιπόν, εργαζόμενες και μη.

Μάικ Χάγκερτι: Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο διάσημος ηθοποιός από «τα φιλαράκια»

Previous article

“Η Κλιματική Κρίση και η Πολιτική της” Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *