ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, 19 Ιουνίου 1951, πέθανε ο Άγγελος Σικελιανός

0

Σαν Σήμερα 19 Ιουνίου 1951 αφήνει την τελευταία του πνοή ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Γεννήθηκε το 1884 στη Λευκάδα.

Στην ποίησή του προσπαθούσε να ενώσει τις αρχαιοελληνικές με τις χριστιανικές αλλά και με τις νεότερες και λαϊκές παραδόσεις σε ένα σώμα. Με το πολύπλευρο έργο του αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου και συνέβαλε σημαντικά στη γονιμοποίηση πολλών γενιών ποιητών.

Μέχρι το 1927 που θα γίνουν οι πρώτες «Δελφικές Εορτές» ο Σικελιανός αναπτύσσει έντονη ποιητική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα. Σημαντική υπήρξε η επίδρασή του στη γενιά του ’30, ιδίως στην ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Μεταπολεμικά το ολοένα αυξανόμενο κύρος του έργου του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον φέρνει υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ, πέντε φορές, που τελικά δεν απέκτησε ποτέ.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά “ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ”, αφιέρωμα στον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, που καλύπτει την περίοδο από τη γέννησή του έως τις Δελφικές Εορτές.

Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο, τον γενέθλιο τόπο του, τη Λευκάδα, τα παιδικά του βιώματα, τις σπουδές και την εγκατάστασή του στην Αθήνα, την αρχική του ενασχόληση με το θέατρο μέχρι το 1903. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πρώτη εμφάνιση του Σικελιανού στα ελληνικά γράμματα μέσα από τα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, και διατρέχει την πρώτη και δεύτερη δημιουργική του περίοδο με έργα αναφοράς τον «Αλαφροΐσκιωτο», το «Μήτηρ Θεού» και τον «Δελφικό Λόγο». Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ αφορά στο Δελφικό του όραμα του Σικελιανού και στη διοργάνωση των Δελφικών Εορτών (το 1927 και το 1930). Το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται με σπάνια οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα και πλούσιο αρχειακό υλικό, αποτέλεσμα πολύχρονης και διεξοδικής έρευνας. Την ποίηση του A. Σικελιανού αποτιμούν ποιητές και μελετητές του έργου του, όπως ο Κώστας Μπουρναζάκης και ο Νάνος Βαλαωρίτης. Έρευνα-σκηνοθεσία: Τάσος ΨαρράςΣτο απόσπασμα ακούμε ντοκουμέντο με τη φωνή του Άγγελου Σικελιανού να απαγγέλει το ποίημα “Θείο Ταξίδι-Ύμνος του μεγάλου νόστου”.

Η ΒΙΛΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

Σε απόσταση μόλις 120 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια υπέροχη κατοικία θυμίζει την αισθητική που είχε η Ελλάδα μια άλλη εποχή. Η βίλα του Αγγελου Σικελιανού στη Συκιά Ξυλοκάστρου  είναι το οίκημα που αγάπησε ο δανδής με τις αυστηρές αρχές και τις αυξημένες ανησυχίες για τον πολιτισμό, αλλά και ένας χώρος σπάνιας φινέτσας που παραπέμπει στην ιταλική και γαλλική εξοχή της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας.

Ο Αγγελος Σικελιανός μαζί με τη σύζυγό του, την κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερή του, βαθύπλουτη Αμερικανίδα αστή Εύα Πάλμερ, πηγαίνουν εκδρομή, το 1908, στην περιοχή της Κορινθίας και μαγεύονται από τη φυσική ομορφιά του πευκοδάσους και της θάλασσας. Το 1912 ξεκινάει η κατασκευή του μοναδικού αυτού κτιρίου σε σχέδιο του μεγάλου λόγιου. Οι ρυθμοί και οι τεχνοτροπίες δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Οι κίονες είναι εμπνευσμένοι από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, τα παράθυρα και τα ανοίγματα είναι στοιχεία βυζαντινής κουλτούρας, ενώ τα μπαλκόνια αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ενετικής νοοτροπίας. Οι πωρόλιθοι μεταφέρονται με τον Μουτζούρη, το τρένο της εποχής. Η βίλα ολοκληρώνεται το 1916, θεωρείται εξαιρετικά εκκεντρική για την εποχή και αντικατοπτρίζει την οικονομική άνεση του ζευγαριού. Στην ουσία, αποτελεί ένα οικιστικό κόσμημα που εντάσσεται στη λίστα με τα κτίρια της χώρας που αξίζει να επισκεφτούμε έστω μια φορά. Μια ελληνική κατοικία που αγγίζει τη μεγαλοπρέπεια της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας.

Αθώος ο 63χρονος: Τα χάπια ανήκαν στον αδερφό του – Τι αναφέρει ο δικηγόρος του

Previous article

Pop / Rock Συναυλία από μαθητές του Γυμνασίου Heinrich – Schliemann & Ελληνική παραδοσιακή μουσική

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *