ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για το Σαββατοκύριακο, θα έχει 43 βαθμούς και επικίνδυνες συνθήκες

0

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσεχές Σαββατοκύριακο, λόγω των συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, κρούει ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Σήμερα (20/7) εισερχόμαστε σε ένα νέο κύμα καύσωνα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος για πυρκαγιές παραμένει αυξημένος σε μεγάλο βαθμό. Θα υπάρξει μια κάμψη της επικινδυνότητας από αύριο, Παρασκευή (21/7), ωστόσο από το Σαββατοκύριακο η κατάσταση δυσκολεύει και πάλι», σημειώνει ο κ. Γιάνναρος.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζει: «Το κύμα καύσωνα φαίνεται να κορυφώνεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 41-42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, ενώ στο κέντρο της Αθήνας ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τους 43 βαθμούς».

Οι κλιματικές συνθήκες ξυπνούν μνήμες του 2021
Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο, αυτό που ανησυχεί είναι το ότι «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι κλιματικές συνθήκες -σε ό,τι αφορά τη δομή της ατμόσφαιρας- θα είναι παρόμοιες με εκείνες του 2021», τη χρονιά δηλαδή που η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Ο καιρός τύπου «Hot-Dry-Windy»
Σχετικά με το πότε θα υπάρξει λήξη συναγερμού, ο κ. Γιάνναρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν φαίνεται να ηρεμούμε ακόμα, καθώς από Δευτέρα, με την υποχώρηση του σφοδρού κύματος του καύσωνα, θα υπάρξει ταυτόχρονα ισχυροποίηση των ανέμων, που αυξάνουν και πάλι την επικινδυνότητα για πυρκαγιές. Εδώ μιλάμε για έναν καιρό τύπου Hot-Dry-Windy».

Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας: ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ για τον Δήμος Σικυωνίων

Previous article

Το καζίνο Λουτρακίου κλήθηκε ξανά σε ακρόαση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο – Κοροϊδεύει ο Δ. Ντζανάτος;

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *