ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ψήφισμα για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σικυώνος

0
  1. Βάσει σχεδίου που εκπονείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταργούνται τα Ειρηνοδικεία όλης της Ελλάδας ως δικαστικοί σχηματισμοί και πλέον όλες οι υποθέσεις της αρμοδιότητας τους μεταβιβάζονται στα Πρωτοδικεία.
  1. Στην Π.Ε. Κορίνθιας αυτήν τη στιγμή λειτουργούν το Ειρηνοδικείο Κορίνθου, στην έδρα του Πρωτοδικείου και τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία Σικυώνος, Ξυλοκάστρου και Νεμέας. Η τοπική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Σικυώνος εκτείνεται από τον ποταμό Ασωπό μέχρι το Μελίσσι και από τον Φενεό μέχρι το Κιάτο. Εξυπηρετεί δηλαδή τον 2ο μεγαλύτερο πληθυσμιακά και σε έκταση δήμο στην Κορινθία.
  1. Βάσει του σχεδίου που εκπονείται πρόκειται να διατηρηθούν κάποια Ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια ως περιφερειακές έδρες των ΅Πρωτοδικείων
  1. Είναι πανθομολογούμενο το συμφέρον του Δήμου μας να διατηρηθεί και να λειτουργήσει το καταργούμενο Ειρηνοδικείο Σικυώνος ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κορίνθου.

              Το Ειρηνοδικείο Σικυώνος ιδρύθηκε ως δικαστικός σχηματισμός προ εκατό ετών περίπου, ενώ στεγάζεται στο παρόν δικαστικό μέγαρο από το έτος 1967. Ήδη έχουν απορροφηθεί από αυτό τα καταργηθέντα Ειρηνοδικεία Στυμφαλίας και Φενεού, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τις αποστάσεις από μεγάλο αριθμό πολιτών. Μέχρι προ 10 ετών λειτουργούσε και συνεδρίαζε στο εν λόγω κτίριο μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κορίνθου και μέχρι πρόσφατα το Πταισματοδικείο Σικυώνος.

Σήμερα το Ειρηνοδικείο Σικυώνος:

– Λειτουργεί στον 2ο πληθυσμιακά και εδαφικά μεγαλύτερο δήμο της Π.Ε. Κορινθίας με έδρα το Κιάτο την 2η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κορινθίας.

– Οι υποδομές που ήδη υπάρχουν είναι σαφώς καλύτερες και αρτιότερες, καθώς το ιδιόκτητο κτίριο του Ειρηνοδικείου διαθέτει 2 μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή στο ισόγειο και 9 γραφεία στον α΄ όροφο (εκ των οποίων το ένα μπορεί να λειτουργήσει ως αίθουσα συνεδριάσεων) καθώς και απαραιτήτους βοηθητικούς χώρους, πρόσβαση σε Α.Μ.Ε.Α σε αντίθεση με το Ειρηνοδικείο Ξυλοκάστρου που διαθέτει μια μικρή αίθουσα συνεδριάσεων και 4 μικρά γραφεία και της Νεμέας που διαθέτει μια μικρή αίθουσα και 2 γραφεία.

Συνεπώς, στο δικαστικό κατάστημα του Ειρηνοδικείου Σικυώνος μπορούν να λειτουργήσουν άνετα γραφεία γραμματέων, δικαστών και δικαστικών επιμελητών και να συνεδριάσουν ταυτόχρονα 3 συνθέσεις περιφερειακού Μονομελούς Πρωτοδικείου.

– Έχει μεγαλύτερη ροή υποθέσεων σε σχέση με τα άλλα Ειρηνοδικεία και εκδίδει τετραπλάσιο αριθμό αποφάσεων κατ’ έτος από το Ειρηνοδικείο Ξυλοκάστρου. Ειδικότερα κατά το έτος 2022 το Ειρηνοδικείο Σικυώνος εξέδωσε 164 συνολικά αποφάσεις, 258 διαθήκες και 44 διαταγές πληρωμής, ενώ το έτος 2023 εξέδωσε 276 αποφάσεις, 235 διαθήκες και 55 διαταγές πληρωμής. Επίσης το έτος 2022 εκδόθηκαν 1.324 πιστοποιητικά, ενώ το έτος 2023, 1.332 πιστοποιητικά. Επιπλέον διενεργεί μεγάλο όγκο προκαταρκτικών εξετάσεων για ποινικά αδικήματα.

Τέλος στο Ειρηνοδικείο Σικυώνος εκκρεμούν προς εκδίκαση 234 ένδικα βοηθήματα παντός είδους.

– Στο Ειρηνοδικείο Σικυώνος και στο Πταισματοδικείο Σικυώνος υπηρετούν μια ειρηνοδίκης, ένας πταισματοδίκης, 5 μόνιμοι υπάλληλοι και μια υπάλληλος με απόσπαση, ήτοι υφίσταται άμεση και επαρκής στελέχωση και λειτουργία του περιφερειακού Πρωτοδικείου Κορίνθου, χωρίς την ανάγκη μετάταξης ή απόσπασης άλλων υπαλλήλων.

– Στο Κιάτο δραστηριοποιούνται 35 δικηγόροι, ενώ στο Ξυλόκαστρο 5, γεγονός ενδεικτικό του πληθυσμού, αλλά και των αναγκών παροχής νομικών υπηρεσιών και του αριθμού των υποθέσεων.

– Βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση γεωγραφικά και σε πλεονεκτικότερη θέση πληθυσμιακά, καθώς αφενός διαθέτει άριστη πρόσβαση στην έδρα του Πρωτοδικείου Κορίνθου, καθιστώντας ευχερέστερη την πρόσβαση των δικαστικών λειτουργών και των γραμματέων που θα το στελεχώσουν και αφετέρου προς το σύνολο των περιοχών που καλείται να εξυπηρετήσει. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε χρονικά μέση απόσταση έναντι του πληθυσμού όλων των περιοχών, τόσο των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Δήμου Σικυωνίων, στις οποίες διαβιούν περί τις 10.000 πολίτες, όσο και των πεδινών περιοχών και των δύο Δήμων, έχοντας εν τέλει εγγύτητα σε σημαντικά μεγαλύτερο πληθυσμό της ορεινής Κορινθίας και παράλληλα διατηρώντας μικρές χρονοαποστάσεις από τα αστικά κέντρα και χωριά του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης.

  1. Οφέλη από τη λειτουργία περιφερειακού Πρωτοδικείου στον Δήμο μας

              – Άριστες και επαρκείς υποδομές που επαρκούν για την εκδίκαση των υποθέσεων, τη στέγαση των δικαστικών λειτουργών και την  εξυπηρέτηση των πολιτών

– Εξυπηρέτηση μεγαλυτέρου αριθμού πολιτών, δεδομένου ότι οι υποθέσεις που εισάγονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου αφορούν κατά το 35% περίπου τους δημότες του Δήμου Σικυωνίων

– Μικρότερες χρονοαποστάσεις για μεγαλύτερο εύρος πολιτών όλων των Δήμων

– Δυνατότητα κάλυψης τυχόν περαιτέρω αναγκών από τον Δήμο Σικυωνίων

– Άριστη προσβασιμότητα σε περισσότερους πολίτες λόγω των μέσων μεταφοράς (όμορος σταθμός ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ, προαστιακός) καθώς και λόγω των θέσεων στάθμευσης

Με την Υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε ο Δημ. Πτωχός

Previous article

Καταγγελία: Φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες «αδειάζουν» τις αποθήκες πυρομαχικών στις Κεχριές

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *