Με έντονες αντιδράσεις από την παράταξη «Πράσινη Πόλη», συζητήθηκε και τελικά δεν ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο Προϋπολογισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου (ΔΛΤ).
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τακτικά έσοδα ύψους 504.363 ευρώ, ενώ τα προγραμματισμένα έξοδα ανέρχονται σε 1.202.321 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια. Το οικονομικό πλάνο εμφανίζεται ως ισοσκελισμένο, ωστόσο στηρίζεται σε επιχορήγηση 350.000 ευρώ από τον Δήμο Κορινθίων, γεγονός που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ζημιογόνο προϋπολογισμό.
«Μαύρη τρύπα» το λιμάνι – Ανάγκη αξιοποίησης της μαρίνας
Η «Πράσινη Πόλη» υποστηρίζει πως το λιμάνι της Κορίνθου θα πρέπει να παράγει έσοδα για τον Δήμο και όχι να επιβαρύνει συνεχώς τον προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό, τονίζεται η ανάγκη άμεσης λειτουργίας της μαρίνας, που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση του ΔΛΤ, μέσω της προσέλκυσης σκαφών αναψυχής και τουριστών.
Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο βιωσιμότητας και νέες πηγές εσόδων, το Λιμενικό Ταμείο θα συνεχίσει να αποτελεί οικονομικό βάρος, αντί να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.
Απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για τον Κόρφο
Επιπλέον, η παράταξη άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής του Κόρφου. Δεν υπήρξε καμία εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που να καθορίζει το μέλλον του παραθαλάσσιου οικισμού.
Η «Πράσινη Πόλη» δηλώνει πως είναι υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, η οποία δεν θα αλλοιώσει τα φυσικά χαρακτηριστικά του Κόρφου και θα σέβεται τη φυσιογνωμία της περιοχής. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να έχει τη συναίνεση των κατοίκων και να εξυπηρετεί το συμφέρον της πλειοψηφίας.
Ζητά σχέδιο και διαφάνεια
Με βάση τα παραπάνω, η «Πράσινη Πόλη» δεν ψήφισε τον Προϋπολογισμό του ΔΛΤ, επιμένοντας ότι χρειάζεται διαφάνεια, υπεύθυνος σχεδιασμός και νέες πηγές εσόδων. Η ανάπτυξη του λιμανιού και του Κόρφου δεν μπορεί να γίνεται με αποσπασματικές αποφάσεις, αλλά με ένα σαφές πλάνο που θα εξασφαλίζει οικονομική βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος.
Το Δελτίο Τύπου της Πράσινης Πόλης
Με τακτικά έσοδα 504.363 € , ο προϋπολογισμός προβλέπει έξοδα 1.202.321€, δηλαδή χρήση και του ταμειακού υπολοίπου του ΔΛΤ. Επομένως έχουμε έναν εικονικό προϋπολογισμό που εμφανίζεται ως ισοσκελισμένος αλλά περιλαμβάνει επιχορήγηση 350.000 € από τον Δήμο , άρα η χρήση θα είναι ζημιογόνος.
Απαιτείται λοιπόν η άμεση λειτουργία, π.χ. μαρίνας, ώστε το λιμάνι της Κορίνθου να δίνει έσοδα στον Δήμο, αντί να είναι μόνιμη «μαύρη τρύπα».
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό του Κόρφου η Δημοτική Αρχή δεν έφερε προς συζήτηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Πράσινη πόλη είναι υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Κόρφου, χωρίς αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής και πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών, με τη συναίνεση των κατοίκων και μόνο.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
Comments