ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κορινθιακός κόλπος: 250 δισεκατομμύρια κυβικά γλυκού νερού κρύβονται κάτω από τον πυθμένα, ή 10.000 φράγματα Ασωπού με ιδανική πληρότητα.

0

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη φέρνει στο φως νέες προοπτικές για το μέλλον των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Hydrogeology Journal (Horozal et al., 2025), στα ιζήματα κάτω από τον βυθό του Κορινθιακού Κόλπου κρύβεται ένας πραγματικός υπόγειος «ωκεανός» γλυκού νερού.

Το πλήρες άρθρο στην παρακάτω διεύθυνση:

https://link.springer.com/article/10.1007/s10040-025-02943-x

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μάλτας, του Monterey Bay Aquarium Research Institute (ΗΠΑ) και άλλων ευρωπαϊκών φορέων, χρησιμοποίησε σεισμικά δεδομένα, γεωτρήσεις και τρισδιάστατα υδρογεωλογικά μοντέλα για να χαρτογραφήσει την παρουσία υπεράκτιου φρέσκου υπόγειου νερού (offshore freshened groundwater – OFG).

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:

  • Κάτω από τον πυθμένα του Κορινθιακού, σε βάθη που φτάνουν τα 600–700 μέτρα, εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες γλυκού ή υφάλμυρου νερού.
  • Η συνολική ποσότητα υπολογίζεται σε περίπου 250 κυβικά χιλιόμετρα νερού — ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Ελλάδας για δεκαετίες.
  • Μόνο στην περιοχή των Αλκυονίδων Νήσων, στα ανατολικά του Κόλπου, το νερό χαμηλής αλατότητας εκτείνεται μέχρι 150 μέτρα κάτω από τον πυθμένα, με συνολικό όγκο περίπου 11 km³.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το νερό αυτό δεν είναι σύγχρονο, αλλά κατάλοιπο των παγετωδών περιόδων. Τότε, η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη και ο Κορινθιακός Κόλπος είχε μετατραπεί σε λίμνη. Η βροχόπτωση και η απορροή της εποχής διείσδυσαν στα ιζήματα, εγκλωβίζοντας τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού. Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, το νερό αυτό παγιδεύτηκε κάτω από τα θαλάσσια ιζήματα, διατηρώντας τη χαμηλή αλατότητά του μέχρι σήμερα.

Η ανακάλυψη αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Το φαινόμενο του «υπεράκτιου φρέσκου υπόγειου νερού» έχει εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη — από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Βόρεια Αμερική — όμως ο Κορινθιακός Κόλπος ξεχωρίζει για δύο λόγους:
πρώτον, επειδή τα αποθέματα βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια (σε βάθη μόλις 20–150 μέτρων κάτω από τον πυθμένα), και δεύτερον, γιατί το πάχος των ιζημάτων που το εγκλωβίζουν φτάνει σχεδόν τα 700 μέτρα, κάτι σπάνιο σε ρηξιγενείς λεκάνες.

Όπως αναφέρει η κύρια ερευνήτρια Dr. Senay Horozal, τα αποτελέσματα «ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα κατανόηση του πώς η γεωλογία και οι μεταβολές της στάθμης της θάλασσας επηρεάζουν τους υπόγειους υδατικούς πόρους». Παρότι οι επιστήμονες δεν προτείνουν άμεση εκμετάλλευση των αποθεμάτων, θεωρούν ότι τέτοια ευρήματα μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα σε περιόδους λειψυδρίας και κλιματικής αστάθειας.

Με λίγα λόγια, κάτω από τα γαλάζια νερά του Κορινθιακού φαίνεται να κρύβεται ένας σιωπηλός υδάτινος θησαυρός — μια φυσική δεξαμενή γλυκού νερού, που περιμένει να μας αποκαλύψει τα μυστικά της γεωλογικής ιστορίας της Ελλάδας και ίσως, στο μέλλον, να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης νερού.

Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή του Κυβερνήτη του θρυλικού Υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, Μίλτου Ιατρίδης

Previous article

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα γίνει ψεκασμός στο δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *