Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ζωγράφου και εικαστικού δημιουργού Ανδρέα Γκολφινόπουλου, ενός καλλιτέχνη που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική τέχνη και ιδιαίτερα στην Κορινθία, τόπο καταγωγής και διαρκούς δημιουργικής του έμπνευσης.
Ο Ανδρέας Γκολφινόπουλος γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στη Λυκοποριά Κορινθίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1965–1970), έχοντας δασκάλους δύο κορυφαίες μορφές της ελληνικής τέχνης, τον Νίκο Νικολάου και τον Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Middlesex University του Λονδίνου (1970–1973), με αντικείμενο τη μικρογλυπτική και την κεραμική.
Παράλληλα με τη δημιουργική του πορεία, ο Ανδρέας Γκολφινόπουλος αφιερώθηκε και στη διδασκαλία, επηρεάζοντας καθοριστικά γενιές νέων καλλιτεχνών. Από το 1975 έως το 1977 δίδαξε σχέδιο και χρώμα στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο (Α.Τ.Ο.) του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, ενώ για δεκαετίες δίδαξε χρώμα στους διακοσμητές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην Τ.Ε.Ι. Αθήνας), έως το 2010. Υπήρξε Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διακοσμητικής, αφήνοντας ισχυρό παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό αποτύπωμα.

Σημαντικό μέρος του έργου του αποτελούν τα μνημειακά έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους, με ιδιαίτερη παρουσία και στην Κορινθία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:
- το «Άσπρο Κυπαρίσι», έργο από μπετόν και λευκό μάρμαρο, ύψους 10 μέτρων, στα Σαρανταπηχιώτικα Κορινθίας (1994),
- το «Μνημείο Αιώνιας Θυσίας και Αγάπης για τον Άνθρωπο», μήκους 46 μέτρων και ύψους 7 μέτρων, στα Ροζενά Κορινθίας (1998),
- και η «Μεγάλη Γοργόνα», από χυτό αλουμίνιο, στην Αθήνα (2010).
Ο δημιουργικός του χρόνος μοιραζόταν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λυκοποριά, τόπο που ποτέ δεν έπαψε να τον εμπνέει και να τον συνδέει βαθιά με τις ρίζες του.
Ιδιαίτερη σημασία για την πόλη της Κορίνθου και τον Δήμο Κορινθίων έχει η μεγάλη δωρεά του το 2018, όταν προσέφερε στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου τη συλλογή με τίτλο «Πινακοθήκη Λυκοποριάς». Πρόκειται για 38 έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, που δημιουργήθηκαν ή αποκτήθηκαν κατά την παραμονή καλλιτεχνών στη Λυκοποριά, είτε μέσω φιλοξενίας είτε μέσω ανταλλαγών έργων με τον ίδιο.
Παρότι η αρχική του επιθυμία για δημιουργία πινακοθήκης στη Λυκοποριά δεν κατέστη εφικτή, βρέθηκε λύση μέσω της Πινακοθήκης Κορίνθου, όπου η συλλογή εκτίθεται και θα συνεχίσει να παρουσιάζεται στο κοινό, αποτελώντας πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού.
Ο Δήμος Κορινθίων, αποχαιρετώντας τον Ανδρέα Γκολφινόπουλο, εκφράζει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για την προσφορά, το έργο και την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει πίσω του. Η μνήμη και το αποτύπωμά του θα παραμείνουν ζωντανά μέσα από τα έργα του και τη γενναιόδωρη προσφορά του στον τόπο του.
















Comments