ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑ

Η Αγάπη Ζαφείρη εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη παγκόσμια συνάντηση ιππέων στο Μαρόκο

0

Η Ελληνίδα εκπαιδεύτρια αλόγων μίλησε στο ethnos.gr για τη μοναδική εμπειρία που έζησε στην πρώτη συνάντηση ειρήνης στην Εσαουίρα του Μαρόκου

Την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου χτυπούσαν στο Ιράν, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου ο Μοχάμεντ Μπεγκάλ έβαζε στην τελική ευθεία το εγχείρημά του για την πρώτη παγκόσμια συνάντηση ιππέων και ιππευτριών. Το παγκόσμιο κάλεσμα του επιχειρηματία και διάσημου εκπαιδευτή αλόγων του Μαρόκου έγινε μέσω social media και περιελάμβανε δωρεάν φιλοξενία και τριήμερο αγώνα επίδειξης περίπου 60 χιλιομέτρων με 30 κορυφαία άλογα της χώρας.

Άλλωστε, το Μαρόκο είναι διάσημο για τη μακρά ιππική παράδοση και τα εκλεκτά άλογα, κυρίως τα Αραβο-Βερβερίνικα (Arab-Berber), που συνδυάζουν ταχύτητα και αντοχή. Η συνάντηση έγινε στην πόλη Εσαουίρα (παλαιότερα Μόγκατορ), στις ακτές του Ατλαντικού. Το οχυρωμένο κέντρο της Εσαουίρα, η Μεντίνα, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Αγάπη Ζαφείρη, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια αλόγων σε γνωστή φάρμα στο Ξυλόκαστρο και ιδιοκτήτρια δύο πανέμορφων αλόγων.

Η Αγάπη Ζαφείρη με τη σημαία της Ελλάδας

«Έζησα αυτό που ονειρευόμουν»

«Και κάπως έτσι έζησα αυτό που ονειρευόμουν χρόνια. Ένα μέρος της ψυχής μου έχει μείνει εκεί… Στις παραλίες του Ατλαντικού Ωκεανού.. Στα άλογα που καλπάζουν ελεύθερα.. Εκεί που νιώθεις πραγματικά την ψυχή σου να είναι ελεύθερη. Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία. Όλα ξεκίνησαν από ένα κάλεσμα από τα social media. Έστειλα το βιογραφικό μου αρχικά με χαμηλές προσδοκίες. Δεν περίμενα απάντηση και εντυπωσιάστηκα με την άριστη οργάνωση που είχαν. Τελικά με επέλεξαν να είμαι μεταξύ των 30 πρώτων εκλεκτών απ’ όλο τον πλανήτη. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη έκπληξη. Υπήρχε τέλεια οργάνωση στη φιλοξενία και σύμφωνα με το πρόγραμμα μόλις θα φτάναμε εκεί θα είχαμε ένα από τα εντυπωσιακά άλογα που βρίσκονται σε αυτή τη φάρμα», λέει στο ethnos.gr η Αγάπη Ζαφείρη.

«Απελευθέρωση»

«Κάναμε περίπου 60 χιλιόμετρα με τα άλογα, χωρίς συναγωνισμό, αλλά μέσα από καταπληκτικές διαδρομές. Τις δύο πρώτες ημέρες κάναμε από 22 χιλιόμετρα και μάλιστα τη δεύτερη ημέρα παρελάσαμε μέσα σε μία καταπληκτική κωμόπολη. Ενδιάμεσα υπήρχαν ανεφοδιασμοί αναβατών και αλόγων. Ήταν μία φοβερή εμπειρία. Μία απελευθέρωση του νου και της ψυχής όχι μόνο για τους αναβάτες, αλλά και για τα άλογα. Μέσα σε τρεις ημέρες υπήρξε φοβερό δέσιμο όλων των συμμετεχόντων, ο καθένας μίλησε για τον τόπο του. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, γιατί όλοι ήταν εκπαιδευτές αλόγων».

Οι 30 αναβάτες από όλο τον πλανήτη
Οι 30 αναβάτες από όλο τον πλανήτη

«Περήφανη για την Ελλάδα»

«Γενικά ένιωθα πολύ υπερήφανη που εκπροσωπούσα την Ελλάδα. Ειδικά στο κομμάτι της διαδρομής που κρατούσαμε ψηλά τις σημαίες ήταν το κάτι άλλο. Συγκινήθηκα πολύ. Μπορεί να ήταν πιο δύσκολο και πιο επίπονο σημείο για τους αναβάτες και το άλογο, γιατί έπρεπε να κρατάμε τη σημαία που κυμάτιζε δυνατά, αλλά ήταν κάτι το μοναδικό. Στο Μαρόκο, αλλά και στις χώρες με υψηλή κουλτούρα στα άλογα, δόθηκε μεγάλη προβολή. Ήταν κάτι το ξεχωριστό. Μία παγκόσμια πρωτοβουλία ειρήνης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και υπάρχει βούληση να το καθιερώσουν κάθε χρόνο με άλλους φυσικά προσκεκλημένους. Για μένα ήταν μία μεγάλη εμπειρία».

Ρεπορτάζ: Κώστας Ασημακόπουλος
ethnos.gr

Απορρίφθηκε η αγωγή του προέδρου της ΔΕΥΑΣ – Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη για τη δημοτική αρχή Σταματόπουλου

Previous article

ΕΑΠ: Ξεκινά το 8ο Θερινό Σχολείο για καταστροφές, πολιτική προστασία και τεχνικά έργα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *