ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σινεμά / Νεα – «Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών»: Τα μαύρα ξωτικά και οι ρατσιστές του πληκτρολογίου

0

Τρεις μήνες και οκτώ ημέρες. Τόσο απομένει για την πρεμιέρα της σειράς του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» διά χειρός Amazon, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετρούν σαν… φαντάροι, διψασμένοι για το κινηματογραφικό έπος που θα μας επιστρέψει στον φανταστικό κόσμο του Τόλκιν.

Τρεις μήνες και οκτώ ημέρες. Τόσο απομένει για την πρεμιέρα της σειράς του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» διά χειρός Amazon, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετρούν σαν… φαντάροι, διψασμένοι για το κινηματογραφικό έπος που θα μας επιστρέψει στον φανταστικό κόσμο του Τόλκιν. Πρόσφατα, πάντως, πήραν μια μικρή έστω δόση, με το πρώτο τρέιλερ της σειράς να κυκλοφορεί για να μας δώσει μια εικόνα τού τι θα δούμε στο «The Rings of Power».

Αν ωστόσο ρίξει κανείς μια ματιά στα περισσότερα από 77.000 σχόλια του βίντεο στο YouΤube, το οποίο έχει συνολικά 28 εκατ. χτυπήματα, θα δει μία φράση να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά σε διαφορετικές γλώσσες: «Το κακό δεν είναι ικανό να δημιουργήσει τίποτα καινούργιο, μπορεί μόνο να διαστρέψει και να καταστρέψει όσα έχουν εφευρεθεί ή φτιαχτεί από τις δυνάμεις του καλού». Το απόφθεγμα, που είναι του ίδιου του Τόλκιν, χρησιμοποιείται εδώ ως συμβολική αντίδραση από όσους δηλώνουν αγανακτισμένοι για τα μαύρα ξωτικά και τους νάνους που μπορεί να δει κάποιος στο σύντομο κλιπ. Με λίγα λόγια λένε: «Εφόσον ο ίδιος ο συγγραφέας προέβλεψε μόνο λευκά ξωτικά στα βιβλία του, έτσι θα πρέπει και αυτά να απεικονίζονται στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη».

Πίσω βέβαια από τέτοιου είδους σχόλια δεν κρύβονται μόνο πιουρίστες του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» ή της επικής φαντασίας, αλλά και κανονικοί ρατσιστές, οι οποίοι βρίσκουν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν κατά της πολιτικής ορθότητας. Πράγματι, ο Τόλκιν δεν αναφέρει πουθενά μαύρα ξωτικά· από την άλλη, ως πλάσματα της φαντασίας, ποιος μας λέει πως δεν «υπάρχουν» μαύρα ξωτικά; Αφήστε που το συγκεκριμένο σίριαλ δεν βασίζεται καν σε ολόκληρα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα αλλά στα εκτεταμένα παραρτήματα του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», του «Σιλμαρίλιον» κ.ά.

Και για να καταλήξουμε: το μόνο που έχει σημασία για τους πραγματικούς φαν του «Αρχοντα» θα είναι η σειρά, για τον πρώτο κύκλο της οποίας έχει ξοδευτεί σχεδόν μισό δισ. δολάρια, να πλησιάσει έστω και λίγο τη μαγεία των ταινιών. Αν αυτό συμβεί, το χρώμα του δέρματος των ηρώων, η… ποσόστωση των δύο φύλων και όλα τα υπόλοιπα θα μείνουν να απασχολούν μόνο τους επαγγελματίες σχολιαστές του πληκτρολογίου.

Ξυλοδαρμό καταγγέλλει βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Βαλυράκη

Previous article

Όλο το τεράστιο πρόβλημα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου σε μια αεροφωτογραφία από το Google Earth

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *