ΙΣΤΟΡΙΑ

Ευρεσιτεχνίες απο το παρελθόν – το 1903, ο Neubronner χρησιμοποιούσε περιστέρια για φωτογραφίες

0

Η φωτογράφιση της γης από ψηλά, στις αρχές του 20ου αιώνα, απαιτούσε μεγάλη εφευρετικότητα. Περίπου 100 χρόνια πριν από τα drones, υπήρχαν ελάχιστοι τρόποι για εναέριες λήψεις. Για παράδειγμα τοποθετούσαν φωτογραφική μηχανή σε ειδικά μπαλόνια και χαρταετούς, όμως είχαν σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση και την ταχύτητά τους.

Το 1907 ο φαρμακοποιός και ερασιτέχνης εκτροφέας περιστεριών, Δρ Julius G. Neubronner παρουσίασε μια λύση στο Γερμανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την κάμερα περιστεριών.

Με βάρος 75 γραμμάρια θα την «ζήλευαν» οι σημερινές Action Cam… (ok… υπερβολή..!)

Ήδη από το 1903, ο Neubronner χρησιμοποιούσε περιστέρια για να ανταλλάξει συνταγές και επείγοντα φάρμακα με ένα σανατόριο λίγα μίλια μακριά από το σπίτι του στο Kronberg, κοντά στη Φρανκφούρτη. Ο Neubronner εντυπωσιάστηκε όταν ένα περιστέρι του, όπου χάθηκε σε μία από αυτές τις πτήσεις, επέστρεψε πίσω σώο και αβλαβές έπειτα από τέσσερεις εβδομάδες. Το περιστατικό αυτό έδωσε την ιδέα στον Neubronner να δημιουργήσει ελαφριές, φορητές κάμερες για να καταγράψει τις πτήσεις των ταχυμεταφορών του, ούτως ώστε να γνωρίζει από ποια σημεία περνούσαν.

Ο Neubronner δημιούργησε διάφορα μοντέλα, που περιελάμβαναν έναν πνευματικό μηχανισμό (μέσω του αέρα) για την ενεργοποίηση του κλείστρου σε καθορισμένα διαστήματα. Η φωτογραφική μηχανή προστατευόταν από μια θήκη αλουμινίου και μέσω ενός δερμάτινου λουριού στερεωνόταν στο σώμα του περιστεριού.

Ο Neubronner πήγαινε τα περιστέρια έως και 60 μίλια μακριά πριν τα απελευθερώσει, γνωρίζοντας ότι τα περιστέρια θα ήθελαν να ακολουθήσουν την πιο σύντομη διαδρομή για να επιστρέψουν.
Μάλιστα θέλοντας ο «στόλος» του να έχει τη δυνατότητα εκκίνησης από διαφορετικά σημεία, δημιούργησε περιστερώνες πάνω σε άμαξες οι οποίες είχαν και σκοτεινό θάλαμο για την «εμφάνιση» των φωτογραφιών.

Το Γερμανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αντιτάχθηκε στην αίτηση του Neubronner, με την αιτιολογία ότι τα οικόσιτα περιστέρια δεν μπορούσαν να φέρουν φορτίο βάρους 75 γραμμαρίων. Ο Neubronner αντιμετώπισε την αντίρρηση με φωτογραφικά στοιχεία και, το 1908, κέρδισε τελικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του. Η εφεύρεση του, έκανε τον Neubronner διάσημο, αφού την παρουσίασε σε εκθέσεις στη Δρέσδη, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατά τα έτη 1909-11. Οι θεατές στη Δρέσδη μπορούσαν να παρακολουθήσουν την άφιξη των περιστεριών με κάμερα και οι φωτογραφίες που είχαν ληφθεί, επεξεργάζονταν επί τόπου και μετατρέπονταν σε καρτ ποστάλ, μάλιστα το κοινό είχε την επιλογή να τις αγοράσει.

Ο Γερμανικός στρατός θεώρησε εντυπωσιακή αυτή τη μέθοδο φωτογράφισης και θέλησε να δοκιμάσει το «περιστέρι με την κάμερα», στο πεδίο της μάχης του Δυτικού Μετώπου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, οι σημαντικές βελτιώσεις στην αναγνώριση πεδίου μέσω αεροπλάνου, «προσγείωσαν» τα περιστέρια του Neubronner στον παραδοσιακό τους ρόλο, στη μεταφορά μηνυμάτων.

Καρναβάλι 2022 στο Κιάτο

Previous article

Το προζύμι βήμα-βήμα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *