ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπανάκιον Λαχανώδες

0

Μπορεί να αγνοεί το επίσημο «κυριλέ» όνομά του, γνωρίζει όμως πολύ καλά τη θρεπτική και σιδηρούχο αξία του. Ετσι καταναλώνει καθημερινά ποσότητες από το… σπάνιο ζαρζαβατικό, κάνει μπράτσα σίδερο, αντιμετωπίζει τους κακούς και προστατεύει μια ζωή την αγαπημένη του –«help Popeye, help»– Ολιβ. Οσο για μας, δεν χρειάζεται να μπούμε σε περιπέτειες για να δοκιμάσουμε το αγαπημένο μας σπανάκι.

Σαλάτα:

Φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο, μικρές γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες, σκόρδο λιωμένο, άνηθο, λαδολέμονο, αλάτι και πιπέρι. Τη συνοδεύουμε με λευκό κρασί


Σουφλέ

Dreamstime.com
800 γραμμ. σπανάκι
2 πράσα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
● Για την μπεσαμέλ:
75 γραμμ. βούτυρο
75 γραμμ. αλεύρι
650 γραμμ. γάλα
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
200 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά να μαραθούν. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ βάζοντας σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού μισοκρυώσει ρίχνουμε τα τυριά, τα αυγά και το σπανάκι. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Πουγκιά στον φούρνο

Dreamstime.com
● Για 16 πουγκιά:
8 φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζάνι λάδι
● Για τη γέμιση:
500 γραμμ. σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
150 γραμμ. φέτα, τριμμένη
100 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη
100 γραμμ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια
2 αυγά
1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τα φύλλα κρούστα στα τέσσερα. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το σπανάκι ψιλοκομμένο, το αλατίζουμε και το τρίβουμε να μαραθεί. Το στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε. Βάζουμε στον πάγκο ένα κομμάτι φύλλο, το λαδώνουμε και ακουμπάμε από πάνω ένα δεύτερο. Βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε σε πουγκί και το δένουμε με σπάγκο κουζίνας. Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα την αλείφουμε με λάδι και ακουμπάμε τα πουγκιά. Με πινέλο τα λαδώνουμε ελαφρά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.


Σπανακόρυζο

Dreamstime.com
1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
250 γραμμ. ρύζι γλασέ
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κύβους λαχανικών
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 φλιτζάνι λάδι
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε το σπανάκι σε μπολ και το πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά αλάτι. Το ανακατεύουμε και πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας να φύγει όλη η υγρασία του. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 κουταλιές λάδι να ζεσταθεί. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε. Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα κοτσάνια από τον άνηθο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Διαλύουμε τους κύβους σε ένα λίτρο καυτό νερό. Τον ρίχνουμε σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια, σε μέτρια φωτιά. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον υπόλοιπο άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Ρολά με σφολιάτα

1 φύλλο σφολιάτας
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σπανάκι
1/2 φλιτζάνι φέτα, τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ρεγκάτο, τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκό κόκκινο πιπέρι
8-10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
λίγο λάδι + λίγο αλεύρι
2 κουταλιές γάλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

Σε μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι, τα τυριά, 1 κουταλιά λάδι, τον βασιλικό, το πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο. Αλευρώνουμε ελαφρά μία επιφάνεια και απλώνουμε τη σφολιάτα. Την αλείφουμε με λίγο λάδι και απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Τυλίγουμε από τη μεγάλη πλευρά το φύλλο σε σφιχτό ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δίσκους πάχους 1,5 εκατοστά. Ντύνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τους δίσκους. Αλείφουμε με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.


Φρικασέ με μανιτάρια

Dreamstime.com
800 γραμμ. σπανάκι
400 γραμμ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κύβο λαχανικών
2 αυγά
χυμός 1 λεμονιού
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό διαλύουμε τον κύβο και τον ρίχνουμε. Αφήνουμε να βράσει και προσθέτουμε το σπανάκι. Βράζουμε για 7-8 λεπτά. Συγχρόνως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε βαθύ μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους και το κορν φλάουρ διαλυμένο στον χυμό λεμονιού. Χτυπώντας προσθέτουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί του φαγητού. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Ψηφιακά η επίδοση εγγράφων της ποινικής δίκης από το νέο δικαστικό έτος – 1.500 αστυνομικοί επιστρέφουν στις Υπηρεσίες τους

Previous article

«Η Κόρινθος στα Χρόνια της Επανάστασης του 1821»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.