ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση περί εφαρμογής του Ν. 4830/2021 για τα Ζώα Συντροφιάς

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

περί εφαρμογής του Ν. 4830/2021 για τα Ζώα Συντροφιάς

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας του  Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς αρχίζει και η αυστηρή από μέρους της πολιτείας εφαρμογή του νόμου 4830/2021. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί μια περίοδος χάριτος (μέχρι 21 Ιουλίου 2024) για τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς προκειμένου να εξοικειωθούν με το εργαλείο και να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις του νόμου.

Τα βασικά που πρέπει να προσέξετε και να κάνετε είναι τα παρακάτω:

1. Το ζώο ή ζώα που είναι στην κηδεμονία σας υποχρεούνται να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση (microchip). Όσοι δεν το κάνετε διατρέχετε τον κίνδυνο προστίμων . Τόσο η Ελληνική Αστυνομία (που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση μεγάλης κλίμακας) όσο και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί φορείς της πολιτείας θα προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους με τη χρήση ειδικών ανιχνευτών (scanners).

2. Βεβαιωθείτε ότι τα ζώα συντροφιάς σας εμφανίζονται στο ΕΜΖΣ. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό που συνεργάζεστε για την καταγραφή του ζώου.

3. Ελέγξτε αν το ζώο σας εμφανίζεται ως στειρωμένο η αστείρωτο στο ΕΜΖΣ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ένδειξη κινδυνεύετε με πρόστιμο. Πρέπει και πάλι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας που θα ενημερώσει το ιστορικό του ζώου στο ΕΜΖΣ με την ένδειξη στειρωμένο η αστείρωτο.

4. Οι κηδεμόνες ενήλικων ζώων πρέπει να επιλέξετε ή την στείρωση ή την αποστολή DNA στο ΕΦΑΓΥΖΣ (Εργαστήριο φύλαξης γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς) . Για όποια από τις δύο επιλογές προτιμήσετε θα πρέπει και πάλι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.

Ο Δήμος θα σας ενημερώνει διαρκώς και θα βρίσκεται δίπλα σας για οποιαδήποτε απορία έχετε. Μπορείτε να καλείτε στο 2743360284 ή να στέλνετε τα μηνύματά σας στο email: adespotakia@xylokastro.gov.gr.

Ο Κούγιας έφυγε απο την Μπάρτσα θα παραμείνει στο Κορινθιακό ποδόσφαιρο

Previous article

Αρχαίο θέατρο Σικυώνας Η καρδιά μιας πόλης ξανακτυπά – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *